vineri, 29 martie, 2024

Vaslui:Vremea rece din ultimele saptamani a adus si un val de viroze

Distribuie:

Publicat:

Aproape 500 de vasluieni s-au prezentat la cabinetele medicilor de familie si specialisti cu infectii respiratorii acute. Unii medici sustin ca se constata in evidentele lor o crestere de aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din fericire, pana acum nu a fost confirmat niciun caz de gripa. Totusi, Ministerul Sanatatii recomanda romanilor sa se vaccineze.

Anul trecut peste o suta de romani au murit din cauza unor complicatii date de gripa. Virozele respiratorii, mai ales cele netratate, pot aduce complicatii. Pentru a preveni imbolnavirea, trebuie sa se respecte regulile minime de igiena. Dupa ce sunt consultati, pacientii sunt fie internati, fie sfatuiti sa se trateze la domiciliu, in functie de gravitatea bolii. Potrivit specialistilor, oamenii trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau la spital in cazul in care starile febrile se manifesta trei zile la rand.

Din cauza variatiilor de temperatura, conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui avertizeaza ca in urmatoarea perioada ar putea creste numarul cazurilor de infectii respiratorii si a cazurilor de gripa. Persoanele care prezinta simptome de raceala sunt excluse de pe lista donatorilor de sange. Avertismentul a venit din partea reprezentantilor Centrului Judetean de Transfuzie Sangvina. Nu sunt primite sa dea sange persoanele care au afectiuni respiratorii si se afla sub tratament, indiferent ca este vorba de o simpla viroza, de gripa obisnuita sau de cea cu virusul AH1N1. „In cazul unei afectiuni acute, donarea se amana pana cand semnele de boala dispar. Nu recoltam sange de la persoanele racite. Bolnavii vor fi trimisi acasa, chiar daca vin de la distante mari”, spun medicii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img