vineri, 19 aprilie, 2024

VASLUIENI! Ii veti vota in curand. Priviti ce salarii au alesii dvs

Distribuie:

Publicat:

In anul electoral 2016, alesii atat de la nivel national, cat si cei din judetul Vaslui, si-au asigurat traiul luxos, cu remuneratii de mii de lei. Noile salarii ale bugetarilor vor inregistra cresteri fabuloase, nu pentru toti, ce-i drept. Paradoxal sau nu, nu bugetarului de rand ii va creste salariul, ci acelor categorii care si pana acum aveau de incasat lunar o suma destul de mare. In categoria celor mai bine platiti oameni pentru taiatul frunzelor la caini intra deputatii, senatorii si primarii.

Presedintele Romaniei va avea cel mai mare salariu brut din sistemul bugetar, de 15.000 lei.
Senatorii si deputatii vor fi platiti cu 10.150 lei, ca si secretarii de stat. Asta pe langa alte diurne si bonificatii care depasesc de doua ori salariul.

Presedintele de consiliu judetean, Dumitru Buzatu, va fi salarizat cu aproape 8.000 de lei.
Salariul unui primar va porni de la 3.207 lei (localitati cu pana la 1.500 de locuitori) si va ajunge la 6.059 lei (peste 400.000 locuitori, inclusiv sectoarele Bucurestiului).
Salariile profesorilor

Un profesor universitar cu gradatie maxima si vechime peste 25 ani va castiga un salariu de baza de 5.339 lei, un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de baza de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I va putea avea un salariu de baza de pana la 2.797 lei, conform proiectului de Ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului din sistemul bugetar obtinut de Profit.ro.
Salariile medicilor

Un medic primar va porni de la un salariu de baza de 3.459 si va ajunge pana la 4.307 lei, iar un medic primar la urgente va ajunge la 4.819 lei, in timp ce unul de medicina legala va putea castiga aproape 8.000 lei, potrivit proiectului de Ordonanta de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice obtinut de Profit.ro.
Salariile judecatorilor

Un judecator sau procuror, cu peste 20 ani vechime si gradatie maxima, vor avea o indemnizatie lunara de pana la 8.665 lei, conform proiectului Ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului din sistemul bugetar obtinut de Profit.ro. Un judecator sau procuror stagiar vor avea indemnizatia lunara intre 4.459-5.743 lei.
Pensiile speciale ingheata

Va fi suspendata temporar actualizarea, in functie de majorarea salariilor, a pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei, ale judecatorilor si procurorilor, ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, iar indemnizatia pentru limita de varsta pentru deputati si senatori se va mentine la nivelul lunii iulie 2016.

Incepand cu 1 august 2016, prevederile privind indemnizatiile care se acorda la pensionare, trecerea in rezerva/retragere/deces se suspenda temporar.
Cele mai mici salarii
Cel mai mic salariu de baza pentru bugetari va fi de 1.250 lei, pentru functii cu studii medii si generale.
Functionarii publici beneficiaza de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat.

Persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel pana la expirarea perioadei de cel putin 6 luni, dar nu mai mare de 1 an si vor fi promovate, pe baza de examen, in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara.
Munca de noapte

Personalul care, potrivit programului normal de lucru, isi desfasoara activitatea intre orele 22,00 si 6,00, beneficiaza pentru orele lucrate in acest interval de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Munca suplimentara

Munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila, munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru va fi compensata in luna urmatoare cu un spor de 75% din salariul de baza/solda de functie de baza/salariul de functie de baza/indemnizatia de incadrare/indemnizatie, corespunzator orelor suplimentare efectuate.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut, munca suplimentara prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celealte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, va fi compensata in luna urmatoare cu un spor de 100% din salariul de baza/solda de functie de baza/salariul de functie de baza/indemnizatia de incadrare/indemnizatie, corespunzator orelor suplimentare efectuate.

Plata muncii se poate face numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic in scris, fara a se depasi 360 de ore anual. In cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii. profit.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img