sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vasluienii care au ramas pe drumuri din cauza creditelor in franci elvetieni

Distribuie:

Publicat:

Vasluianul Ionut Vicol a contractat in 2007 un credit in valoare de 44.600 de franci elvetieni pentru a-si cumpara o locuinta. Si-a achitat ratele la timp pana in 2010.

Apoi, din pricina dificultatilor financiare prin care a trecut, nu a achitat doua rate, in valoare de aproximativ 400 de euro. Pentru aceasta suma restanta a fost executat silit, iar casa, vanduta.

„Omul a ramas pe drumuri cu doi copii. Am facut demersuri in instanta insa, in Romania, e un lux sa apelezi la justitie. Ni s-au solicitat cautiune si taxa de timbru in valoare de peste 7.000 de lei. Contestatia la executare nu s-a judecat inca. Casa e vanduta. S-a vandut cu 25.000 de euro”, a precizat avocatul barbatului.

Omul nu doar ca a ramas fara un acoperis deasupra capului, are poprire pe salariu, iar banca i-a blocat inclusiv alocatia copiilor si va trebui sa achite si diferenta neacoperita de pretul locuintei scoase la licitatie.

„Am scos de la banca 44.600 de franci si am achitat rate trei ani. Acum, azi, am de platit in total 49.000 de franci. Cei 25.000 de euro cu cat s-a vandut casa nu acopera creditul, asa ca o sa lucrez toata viata sa platesc la banca”, a spus barbatul.

Si Cristina Sofrone a luat in 2007 un credit ipotecar de  de peste 100.000 de franci. A venit valul taierilor salariale peste bugetari si femeia a vut de suferit. Mai mult sotul femeii a ramas fara loc de munca.  S-a milogit la banca sa obtina o pasuire, nu a reusit. Apartamentul sau inca nu s-a vandut, dar este scos, pentru a treia oara, la licitatie.

„Nu am solicitat vreun credit in franci. Cei de la banca au fost cei care m-au convins ca pot lua o suma mai mare, ca dobanda e mai mica. Am platit la inceput 1.400 de lei rata, dar am ajuns la 2.400 de lei. Am dus acte la banca ca sotia a fost data afara, ca mie mi s-a redus salariul, dar nu au vrut sa auda. Am amanetat tot ce am avut, mi s-a pus poprire pe salariu, rata a ajuns la 3.000 de lei. Am luat 102.000 de franci, am platit trei ani rata, mi-au luat din salariu si acum am o datorie de 109.000 franci”, a declarat femeia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img