marți, 19 martie, 2024

Vasluienii platesc hotiile PSD

Distribuie:

Publicat:

@Zeci de milioane de euro de la UE sunt blocati intr-o investitie nefunctionala.

Aproape 50 de milioane de euro au fost cheltuite din fondurile UE pentru realizarea unei gropi ecologige de colectare a deseurilor. Lucrarile sunt blocate, licitatiile nu au fost finalizate, iar procurorii DNA suspecteaza o frauda cu fonduri europene si au luat documentele la verificat. Intre timp taxa de salubritate la populatie pentru deseurile menajere va fi majorata cu 44% din cauza cresterii cheltuielilor cu transportulu gunoiului la platforma de la Braila

49 de milioane de euro pentru o groapa de gunoi ecologica si crearea unor statii de sortare si transfer in cele trei municipii si orasul Negresti. Ce s-a ales de acesti bani, desi proiectul trebuia sa fie functional inca din 2012? Mai nimic, pentru ca Vasluiul este si acum in faza licitatiilor. Locuitorii de la sate nu au unde sa isi depoziteze gunoiul. La portile oamenilor si pe drumurile din comune sunt gramezi de gunoi pe care nimeni nu il colecteaza. Primariile au in dotare de mai bine de patru  ani sute de tomberoane de gunoi care ruginesc in curtile institutiilor. Peste 3000 de platforme de colectare sunt contruite in tot judetul, majoritatea folosite ca parcari pentru carute sau utilaje. Colectarea gunoiului de la populatie nu se face selectiv si cum in Vaslui a fost inchisa rampa de gunoi, taxa de salubritate urmeaza sa fie majorata cu 44%. Si asta din cauza cresterii cheltuielilor cu transportul gunoiului la platforma de la Braila precum si a introducerii unei taxe de mediu. Astfel, cetatenii vor plati 11,5 lei de persoana pentru serviciul de salubritate prestat de catre societatea de gospodarie comunala. Majorarea semnificativa a taxei de salubritate este justificata de catre autoritati prin cresterea cheltuielilor cu transportul deseurilor menajere in judetul Braila, la 200 de kilometri distanta.

De asemenea, de la 1 ianuarie, populatia va plati suplimentar si o taxa de mediu obligatorie, in suma de doi lei, care va aparea distinct pe factura de salubritate. In aceste conditii, o familie medie din Vaslui, formata din patru membri, va achita, din februarie, aproape 50 de lei pe luna, fata de 32 de lei cat achita in prezent. Noul tarif va fi aplicat retroactiv din februarie, dupa ce Goscom SA Vaslui va obtine si acordul Consiliului Local, de altfel unicul actionar al societatii.

”De la sfarsitul lui noiembrie 2016, gunoiul il transportam la Braila pentru ca platforma de la Tecuci, unde il duceam pana atunci, a fost inchisa. Ca numar de kilometri, este o distanta dubla, ceea ce inseamna si costuri suplimentare. Am suportat pana acum aceste cheltuieli, insa, de la 1 ianuarie, populatia va plati in plus 1,5 lei de persoana”, au declarat reprezentantii Goscom SA Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img