News Flash:

Vasluienii se lupta cu saracia!

23 August 2016
564 Vizualizari | 0 Comentarii
Romanii muncesc ca sa manance. In ciuda reducerii TVA-ului la alimente si a cresterii salariilor, 30% din cheltuielile unei familii se duc pe mancare si sucuri. Daca adaugam si carburantii, pentru ca sunt putini cei renunta la mersul cu masina la munca, si taxele, rezultatul este ca romanilor le raman putini bani dupa o luna de munca.

Romania este pe primul loc in Europa, potrivit datelor Eurostat, in ce priveste ponderea cheltuielilor cu mancarea. De vina sunt salariile inca mici comparativ cu cele din alte state europene, desi preturile sunt in unele cazuri la fel. Asa ca multi cauta alimente mai ieftine, dar mai slabe din punct de vedere calitativ.

„Nu dam mai mult decat Europa in medie, preturile sunt la jumatate si salariile cam tot acolo. Suntem o societate cu o pondere importanta a celor saraci, clasa mijlocie in schimb traieste din ce in ce mai bine”, a explicat analistul economic, Adrian Mitroi.

Astfel, romanii cheltuie anual pe produse alimentare 14 miliarde de euro, potrivit unei firme de cercetare a pietei. Cehia, o tara cu o populatie de doua ori mai mica, are o piata alimentara de 13,3 miliarde de euro.

Painea noastra este cea mai ieftina din randul statelor comunitare, dar suntem pe locul al treilea in functie de pretul carnii si aproape de media europeana daca discutam despre legume sau lapte.
Ca sa faca fata, cele mai multe familii au redus cheltuielile cu sanatatea sau educatia, dar nu au renuntat la concedii sau la masina. Institutul de Statistica arata ca pana la 8 procente din cheltuieilile unei familii se duc pe carburanti, adica o treime din suma alocata mancarii.

„Probabil ca aducem si o frustrare din spate, am rabdat mult in ultimii ani. O noua generatie, cand va veni va conta mai mult in economia generala, va merge mai mult cu metroul, va fi mai constienta de mediu, va fi mai constienta de timpul petrecut in masina personala si va renunta la ceea ce astazi pare bun va incepe sa semene cu ce se intampla in Europa”, a explicat analistul ecnomic, Andrei Mitroi.

Mai bine decat Romania stau si tari precum Bulgaria sau Polonia, unde 19%, respectiv 17% din cheltuieli sunt cele cu mancarea si bauturile racoritoare. O gospodarie din Marea Britanie aloca mai putin de 9% din venituri pe alimente si sucuri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0909 (s) | 36 queries | Mysql time :0.018051 (s)