News Flash:

Vasluiul, judetul care sperie investitorii

26 Mai 2016
1655 Vizualizari | 0 Comentarii
Judetul Vaslui este unul dintre judetele din tara care desi inainte de anii 1990 era puternic industrializat, dupa caderea comunismului a intrat in regres.

Nivelul de trai in judetul Vaslui este unul foarte scazut, PIB-ul/locuitor este de 3.931 euro, cel mai mic de altfel din regiunea Nord-Est, dupa cum se arata in datele Comisiei Nationale de Prognoza pentru anul 2016.

Daca ar fi sa privim salariul mediu net lunar, in cazul nostru de 1.529 lei,judetul Vaslui este cu mult sub media nationala unde acelasi salariu este de 1.998 lei. Toate acestea in conditiile in care Vasluiul are o rata a somajului de 10.8 %.

Performantele slabe survin in urma lipsei de investițtii sau chiar a pierderii  unor fonduri importante. Autoritatile din Vaslui au recunoscut faptul ca proiectul de 100 milioane euro, prin care urmau sa fie reabilitate statiile de tratare si epurare, plus retelele de apa din tot judetul, a fost un esec total. Conform unui raport al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canal (APC) Vaslui, cinci contracte de reabilitare a retelelor de apa si canal, plus diverse statii de pompare din Vaslui nu s-au realizat pana la termenul limita, 31 decembrie 2015, din cauza unor licitatii fara sfarsit, toate ofertele fiind, de fiecare data, respinse. Numai in acest caz, Vasluiul pierde lucrari de aproape 230 milioane lei (50 milioane euro), bani care se intorc la Uniunea Europeana. Din punct de vedere al investitiilor straine, judetul Vaslui ocupa unul din ultimele locuri la nivel national, din cauza pozitiei geografice, dar si a imaginii nu tocmai favorabile pe care o are in tara.

La nivelul infrastructurii, singura "bucurie" a judetului Vaslui este drumul european DE581, care face legatura dintre Bucuresti si Chisinau, prin Husi si punctul de trecere a frontierei Albita.

Nicidecum nu exista vreun plan de vrep autostrada care sa traseze si harta Vasluiului.

Judetul Vaslui isi asigura subzistenta din agricultura, datorita suprafetei mari de teren agricol dar si a numarului ridicat de persoane care locuiesc in mediul rural.

Daca in perioada comunista zona Vasluiului a avut o industrializare fortata, au fost construite fabrici iar forta de munca a fost instruita pe industria textila, a lemnului, constructiilor de masini sau alimentara, dupa '89, multe din intreprinderi au fost scoase la vanzare iar ce a mai ramas este in proprietate privata.

Industria usoara primeaza in judet, cea de tesaturi, confectii, tricotaje sau incaltaminte. Si rulmentii, mobila sau produsele alimentare au ajuns sa fie reprezentative pentru judetul nostru.

Plantagro, Comcereal sau Safir, sunt cele mai mari companii din judetul Vaslui.

Plantagro a aparut in anul 2001, in momentul in care investitiile in agricultura nu erau intre cele mai sigure si profitabile. Astazi, societatea are o cifra de afaceri de 246 de milioane de lei. Ea pune la dispozitia fermierilor cereale, plante tehnice si o serie de servicii.

Comcereal, firma detinuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu, este cea care in 2014 a obtinut o cifra de afaceri impresionanta, de 209 milioane de lei.  Se pare ca Porumboiu ar si vandut afacerea catre grupul Trans-Oil Corp.

SC Safir SRL este suprematia domeniului avicol din Vaslui. Grupul de firme Safir, s-a impus pe piata cu afaceri de epste  52 de milioane de euro.

In ultimul timp, familia Safir a investit 600.000 de euro in echipamente tehnologice si in extinderea spatiilor de productie. O alta investitie notabila a mai fost cea de un milion de euro in fabrica de nutreturi combinate Nutriva. Safir mai detine un abator, doua ferme de crestere a puilor si o fabrica de fainuri proteice. Pentru 2015, vasluienii au avut in plan investitii de  800.000 de euro in masini de transport pentru furaje, in echipamente de laborator, in parcul auto si in amenajarea birourilor.

In esenta, Judetul Vaslui, are  o populatie de aproximativ 400.000 de locuitori, un Produs Intern Brut de 6.7 miliarde de lei, o crestere a acestuia de 4.3%, un castig mediu net lunar de 1.529, o rata a somajului de 10.8 % si doar 53.500 de salariati.

judetul vaslui
Distribuie:  
Loading...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1025 (s) | 36 queries | Mysql time :0.020135 (s)