sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vasluiul, polul saraciei din UE

Distribuie:

Publicat:

Cinci regiuni din Romania sunt printre cele mai sarace din Uniunea Europeana, dupa cum se arata intr-un document Eurostat.

In randul celor 21 de tari cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia si Romania sunt prezente cu cinci regiuni, Ungaria cu patru  iar Grecia si Franta cate una.

Regiunea franceza din aceasta categorie, Mayotte (un departament insular din Africa al Frantei), se situeaza la numai 31% din media UE.

Cele mai sarace regiuni din UE sunt Severozapaden din Bulgaria, cu 30% din medie si Mayotte.
In Romania, cea mai saraca regiune este Nord-Est, cu numai 34% din media europeana, urmata de Sud-Vest Oltenia cu 41% , Sud Muntenia cu 43% si Nord Vest cu 48%.

Din aceeasi categorie face parte si regiunea de Sud Est a Romaniei, insa aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumparare este la 49.5% din media europeana, foarte aproape de pragul de 50%.
 
Cele mai sarace si mai imbatranite doua judete din Estul Romaniei, sunt Vasluiul si Botosaniul.

Lipsa investitorilor, a locurilor de munca si a oamenilor cu venituri mici ne arunca pe noi, vasluienii in fruntea unui clasament rusinos.

Tinerii au plecat la munca peste hotare iar in urma au ramas varstinici care fie nu mai pot lucra, fie nu au ce lucra.
Daca in urma cu 20 de ani zona industriala a Vasluiului prospera, acum doar cateva ruine mai amintesc de vechile fabrici comuniste, adevarate branduri in domeniile lor.

Orasele mici concentreaza saracia din cauza infrastructurii fizice sarace (transport, sanatate, educatie), in plus, acestea au fost puternic afectate de restructurarea industriala si sunt foarte vulnerabile la reforma industriala si economica, care are ca principal efect o rata scazuta de ocupare si, prin urmare, venituri instabile si mici.

Singura regiune a Romaniei care trece de media UE este Bucuresti-Ilfov cu 129%. Usor peste jumatate din media europeana se situeaza regiunea Vest cu 58% dar si centru cu 52%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img