marți, 19 martie, 2024

Veste bomba de la Guvern! Proiectul de 1 miliard de euro cu care va atrage atentia tinerilor! Vor exista si scutiri la plata impozitelor

Distribuie:

Publicat:

Pe hartie suna bine, insa de la teorie la practica este cale lunga. Cel putin cand vine vorba despre Romania, unde doar legile care-i vizeaza pe politicieni sau pe prietenii lor trec prin toate forurile cu viteza luminii.

Parlamentarii PSD au semnat in unanimitate o initiativa legislativa – legea muntelui – prin care isi propun  sa stabilizeze populatia din zona montana si sa atraga tineri care sa-si deschida afaceri aici. Apare si Consiliul National al Muntelui, un organism consultativ, care va avea rolul de a tine legatura intre Guvern si autoritatile locale din zonele de munte. Prin proiect se stabileste ca statul roman va asigura sprijin pentru modernizarea infrastructurii, extinderea retelei de distributie a gazelor, facilitarea accesului la internet, telefonie si alte mijloace de comunicare, infiintarea si modernizarea cabinetelor sanitare, consolidarea bazei Salvamont, potrivit Libertatea.

Pentru programul de incurajare a activitatilor din zona montana se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii. Prin proiect, statul roman va mai sprijini financiar crescatorii de animale din zona montana, pentru stimularea cresterii de animale, prin subventii, organizarea de targuri de animale.

Cine va fi scutit de impozit

Familiile tinere de agriculturi de munte, care isi intemeiaza gospodarii, si cresc animale in zonele de munte, sunt scutite de impozitul agricol si impozitul pe venitul realizat din agricultura, timp de 5 ani de la infiintare.

In plus, specialistii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc in zonele montane vor primi o prima de instalare dar si sprijin pentru cumpararea si construirea locuintelor.

Se propune, de asemenea, crearea unui program de creditare, de tipul micro-creditare, special pentru zona montana, prin asigurrarea de facilitati bancare, dar si cofinantare pentru atragerea de fonduri europene.

Propunerea legislativa mai prevede despagubiri din partea statului pentru persoanele care au suferit pierderi din cauza animalelor salbatice din zonele montane.

Invatamantul primar din zona montana se va organiza in fiecare sat in care locuiesc cel putin 3 copii de scoala. In scoli vor fi introduse notiuni elementare despre socio-economia zonei montane, iar instruirea practica a elevilor se va face in ferme pedagogice, atestate pe langa gimnazii. Se infiinteaza si bibliotexi digitale de patrimoniu cultural montan.

Prin lege se prevede si organizarea de targuri, festivaluri si sezatori, cu specific local al zonelor montane.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img