vineri, 19 aprilie, 2024

Veste importanta pentru viitorii soferi! Initiativa unui deputat iesean ar putea schimba scoala de soferi

Distribuie:

Publicat:

Veste importanta pentru viitorii conducatori auto. Scoala de soferi s-ar putea schimba in urma unui proiect de lege initiat de deputatul Tudor Ciuhodaru. Acesta doreste sa introduca un nou curs pe langa cele 15 ore de practica, cursul teoretic si examenul psihologic care sunt efectuate in cadrul scolii de soferi.

Potrivit romaniatv.net, deputatul sustine faptul ca soferii ar trebui sa cunoasca si tehnicile de prim ajutor pentru a putea fi acordate eficient in cazul unui accident rutier.

Proiectul a fost depus la Senat, iar viitorii soferi ar putea fi obligati sa promoveze cursul de prim ajutor in trafic, daca acesta trece mai departe si este aprobat de Camera Deputatilor.

„Toti soferii vor putea asigura rapid si corect masurile de prim ajutor. Datele stiintifice si statistice sustin acest demers:

– Cateva secunde fac diferenta dintre viata si moarte (lipsa oxigarii are efecte fatale in 4 minute, inima inceteaza sa bata la 4 minute dupa oprirea respiratiei, afectarea permanenta a creierului survine in 4-6 minute)

– Interventia rapida creste sansele de supravietuire

– Pentru a fi cu adevarat eficiente masurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla inmultirii

– Efectuate incorect pot duce la sechele grave (traumatismele coloanei cervicale)

– Peste 50% din decese au loc in primele minute de dupa accident

– Rata mare a mortalititii in accidentele rutiere survenite in afara localitatii si in rural. Din cele 2.300 de decese prin accidente rutiere din Romania doar 20% (450 de cazuri) au avut loc in urban, unde teoretic sunt mai multe resurse medicale disponibile, dar 80% au loc in afara localitatilor si in rural, acolo unde si timpii de interventie cresc

– In Uniunea Europeana 16 state, printre care se numara Anglia, Germania, Norvegia, Elvetia, Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii si testarii masurilor de prim ajutor pentru toti cei care doresc sa obtina un permis de conducere”, prezinta deputatul in expunerea de motive.

Programa, modalitatile de organizare si desfasurare a cursului de prim ajutor in trafic, lista centrelor autorizate pentru instruire si testarea teoretica si practica, baremul de promovare ar urma sa se stabileasca prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Afacerilor Internelor.

Proiectul nu a fost adoptat inca de catre Senat, fiind solicitate cateva modificari proiectului de lege.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img