joi, 18 aprilie, 2024

Veste SUMBRA data de cercetatoril: Ghetarii din Alpi vor disparea pana in 2100

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Swiss Federal Institute of Technology din Zurich au precizat, in cadrul simpozionului European Geosciences Union (EGU) desfasurat in Viena, ca ghetarii care acopera Muntii Alpi vor disparea pana la inceputul secolului XXII daca incalzirea globala va continua sa creasca in urmatoarele decenii. Chiar daca oamenii vor preveni cresterea incalzirii globale, ghetarii din Alpi tot vor pierde jumatate din volum pana in 2050, scrie Live Science.

Cercetatorii au simulat evolutia a aproape 4.000 de ghetari individuali din Alpi cu ajutorul unui model computerizat. Savantii au folosit anul 2017 ca an de baza, cu ghetarii incepand cu cun volum de 100 de kilometri cubi. Au observat modul in care ghetarii s-ar schimba in functie de diferite scenarii de incalzire globala elaborate de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) din cadrul ONU. 

Astfel, expertii au gasit ca 95% din gheata ar disparea in cel mai pesimist scenariu, RCP8.5, care presupune ca temperatura globala medie ar creste cu 4,8 grade Celsius pana in 2100. Ar insemna ca „vor fi doar bucati mici si izolate de gheata la altitudini mari, dar nu ar mai exista ghetari”, a precizat Harry Zekollari, savant in cadrul studiului. Chiar si intr-un scenariu mediu, RCP4.5, 80% din volumul ghetii ar disparea, fara sa mai existe ghetari sub altitudinea de 2.500 de metri. Intr-un scenariu mai optimist cunoscut ca RCP2.6, circa o treime din volumul de astazi ar ramane pana in 2100.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img