joi, 28 martie, 2024

Vesti bune pentru toti primarii! Iata proiectul de lege din Parlament

Distribuie:

Publicat:

Senatorul ALDE Marius Nicoara a depus, la Senat, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, dupa alineatul (2) al articolul 37 din legea pensiilor se introduce un nou alineat: „Art.37 (3) Exceptie de la articolele (1) si (2), contributiile de la asigurari sociale in cazul alesiilor locali se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si la calcularea valorii pensiei publice pentru primari, consilieri locali, consilieri judeteni si presedinti de consilii judetene”.

Primele doua alineate ale articolului 37 arata: „(1) Nu se datoreaza contributie de asigurari sociale asupra sumelor expres exceptate, prevazute in Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. (2) Sumele asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari sociale nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii”.

De asemenea, proiectul prevede modificarea alineatelor (1) si (2) ale articolului 165 din legea pensiilor, privind punctajele lunare care se aplica si alesilor locali:

„Art. 165 – (1) La determinarea punctajelor lunare, care se aplica si pentru alesii locali din administratia publica locala, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:

a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;

b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;

c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

(2) La determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare. Aceste prevederi se aplica si pentru alesii locali  care au avut contributii in sistemul asigurarilor sociale si de pensii de stat”.

Initiatorul are in vedere eliminarea unor inechitati sociale si de contributie in sistemul de pensii, avand in vedere ca angajati ai caselor de pensii interpreteaza subiectiv prevederile legii pensiilor.

„Prezenta propunere legislativa vine in contextul eliminarii unor inechitati sociale, care se aplica la acordarea pensii publice pentru cei care sunt alesi locali. Am avut in vedere sa fie eliminate anumite inechitati sociale si de contributie in sistemul de pensii publice, in conditiile in care o serie de angajati ai caselor judetene de pensii interpreteaza prevederile Legii nr.263/2010 dupa o serie de opinii subiective fara argumentatie juridica si se folosesc de anumite lacune legislative existente”, sustine Marius Nicoara, in expunerea de motive a proiectului de lege.

Initiativa legislativa a fost inregistrata la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img