vineri, 29 martie, 2024

Vesti bune pentru toti romanii! Cat vom da, pana in martie, la factura de gaze

Distribuie:

Publicat:

Preturile stabilite acum la gaze naturale raman valabile pana la finalul lunii martie. Nu este nevoie de o ajustare a pretului la gaze naturale pentru consumatorii casnici pana la 31 martie 2019, spun oficialii ANRE. Singura rezerva vine din faptul ca daca contractele continua sa se incheie la peste 110 lei/MWh pe platformele de tranzactionare, atunci tariful ar putea creste substantial.

Zoltan Bege Nagy, vicepresedinte Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a vorbit despre pretul la gaze in acest an. "In cursul acestui an, pretul final al gazelor naturale pentru consumatorii casnici a fost majorat de trei ori: la 10 ianuarie, 1 aprilie si 1 august. Cresterile au fost intre 4 si 6%, de fiecare data. Prin metodologiile pe care le-am aprobat am stimulat contractarea pe termen lung, lucru care exact s-a si intamplat la consumatorii casnici. La momentul 1 august, cand am luat in calcul pretul final pentru consumatorii casnici, un pret mediu de aproximativ de 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale in regim reglementat, si sunt aproximativ 37 – 38 in piata, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest pret mediu de 80 de lei. Pretul a fost stabilit pana la sfarsitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, cresteri spectaculoase proportionale cu cresterile de pret de pe piata angro de gaze naturale, nu vor fi pana la inceputul lunii aprilie. Ingrijorator este faptul ca, saptamana trecuta, am vazut pe platforma unui operator de gaze naturale ca deja sunt incheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preturi care sunt departe de 80 de lei, adica la peste 110 lei (pe MWh n.r.). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, daca trendul se mentine, ne asteptam la o crestere substantiala a pretului la gaze pentru consumatorii casnici", a declarat oficialul ANRE, Zoltan Bege Nagy.

Preturile stabilite acum la gaze naturale raman valabile pana la finalul lunii martie. "Vorbesc despre un trend, nu de o scumpire. Momentan, preturile valabile pentru consumatorii finali de gaze naturale sunt valabile pana la finele lunii martie 2019. Contractele au fost incheiate inainte de aprobarea acestor preturi, pe niste volume consistente. Deocamdata, analizele noastre ne arata ca nu este nevoie de o ajustare a pretului pana la finele lunii martie 2019. Am spus ca pe platformele de tranzactionare a gazelor naturale sunt deja niste contracte incheiate pentru perioada 1 aprilie 2019 – sfarsitul anului 2019, care sunt la niste valori foarte mari, la peste 100 de lei, dar ele vor intra in calculul preturilor finale la 1 aprilie 2019. Pana atunci, regulile sunt stricte. Exista trei conditii care trebuie indeplinite cumulativ pentru ajustarea pretului aprobat pana la sfarsitul lunii martie 2019, iar cele trei conditii nu sunt deocamdata indeplinite", a spus vicepresedintele ANRE.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img