marți, 19 martie, 2024

Vesti bune pentru zona euro – O recesiune este exclusa

Distribuie:

Publicat:

Economia zonei euro nu va intra în recesiune, deşi ritmul de creştere este mai redus decât se estima, iar în 2020 sau în 2021 va exista o redresare, a afirmat miercuri Philip Lane, economistul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Repubblica, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Datele Eurostat arată că în trimestrul trei din 2019 creşterea economică a zonei euro s-a menţinut la 0,2%, similară cu cea din perioada aprilie – iunie 2019.

"Ritmul de creştere al economiei este mai puţin rapid decât speram. Dinamicile dezamăgesc, dar nu sunt negative. Ne aşteptăm la o redresare în 2020 sau în 2021", a declarat oficialul BCE.

Acesta a adăugat că statele membre ale zonei euro ar trebui mai degrabă să profite de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a-şi reduce datoria decât să "irosească resurse suplimentare pentru noi cheltuieli sau reduceri de taxe".

Lane a apreciat că actuala rată a inflaţiei în zona euro "nu este satisfăcătoare".

Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în octombrie de 0,7%, în scădere faţă de 0,8% în septembrie. Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img