vineri, 29 martie, 2024

Vesti deosebit de IMPORTANTE pentru pensionari! Cum vor fi afectate pensiile de ordonanta de modificare a Codului Fiscal

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a adoptat in aceasta saptamana prin ordonanta de urgenta modificarea Codului Fiscal. Prin noile prevederi, pentru o categorie de pensionari, impozitele scad de la 16%, la 10%.

Modificarea se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2018, insa punctul de pensie va creste abia din 1 iulie anul viitor.

In ceea ce priveste legea pensiilor, aceasta nu va fi luata in calcul pentru bugetul pe 2018, astfel ca ea nu va intra in vigoare anul ce vine.

Surse guvernamentale au precizat ca vor fi doua legi ale pensiilor, una cu contributivitate mai mare si una mai mica. Concret, cei care au acum venitul minim garantat si cei care nu au 10 ani vechime vor beneficia de veniturile pe care le au si acum, dar nu se vor mai numi pensionari.

Pentru cei cu peste 10 ani vechime in munca vor fi si mai multe reglementari. Mai mult, se va lua in calcul si venitul global acolo unde pensionarii vor putea dovedi ca inainte de revolutie au avut venituri suplimentare pe langa salariile de baza.

”Vor fi scosi din legea pensiilor cei care nu au contributivitate. Raman ceilalti, dar dureaza un an. Se va alica din 2019. Anul viitor vor creste pensiile, asa cum scrie in programul de guvernare. Punctul de pensie urca de la 1.000 la 1.100 de lei. Nu am spus niciodata ca aceste corectii vor fi facute mai devreme de 2019, pentru ca nu au timp cei de la Casa de Pensii sa faca toate calculele. Nu stiu cand vom trimite legea in Parlament, cand va fi promulgata, daca va fi promulgata din prima.

Scoatem din lege pensiile minim garantate. Cele pe contributivitate, cele cu peste 10 ani de contributie, vor fi prinse in legea pensiilor.”, a adaugat Lia Olguta Vasilescu la Antena 3.

“Nu pot sa va dau un termen in privinta calculelor, ca maine sau o luna, nu depinde numai de noi, Ministrul Muncii si-a terminat treaba, finantistii calculeaza la milimetru. Cei din coalitie si-au luat o marja de siguranta pentru ca sunt presiuni pe Finante si pe noi, si-au luat acesta marja, va fi mai repede de anul viitor, dar asta nu insemana ca nu se vor face majorarile de pensii”. mai spunea ministrul muncii, in luna octombrie.

Referitor la ordonanta de modificare a codului fiscal, aceasta a fost adoptata de guvern in data de 8 noiembrie. Cele mai controversate masuri adoptate sunt transferul contributiilor in sarcina angajatilor, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% si impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Sindicatele avertizeaza ca aceasta masura va duce la scaderi salariale care pot atinge 25% in cazul unor angajati. Totodata, unele calcule ale expertilor in domeniul financiar arata ca desi unele salarii vor creste, majorarea va fi minuscula, de circa 3 lei.

„Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariati, pensionari, chirii, venituri din dobanzi, drepturi de autor, alte venituri, cu exceptia veniturilor din dividende; Se reduc contributiile sociale cu 2 procente; Se transfera contributiile de la angajator la angajat. Toate aceste trei masuri cumulate vor avea ca efect cresterea venitului net al angajatului fara ca angajatorul sa plateasca mai mult la stat, plus cresterea contributiilor pentru pensii”, a spus ministrul de Finante, Ionut Misa, in sedinta de Guvern  in care s-a adoptat ordonanta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img