joi, 28 martie, 2024

Vesti uriase! Transport gratuit pentru o noua categorie de romani

Distribuie:

Publicat:

Vești bune pentru o categorie de români! Conform unei prevederi care este inclusă într-o propunere legislativă aflată în dezbatere la Senat și care trebuie să parcurgă întregul demers legislativ pentru a intra în vigoare, o categorie de români va beneficia de transport gratuit.

 

Mai exact, este vorba despre Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap care adaugă un nou tip de însoțitor ce va putea beneficia de gratuitatea transportului interurban. Propunerea legislativă conține o serie de modificări privind drepturile persoanelor cu handicap și se află în dezbatere la Senat, ceea ce înseamnă că nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul propune ca și însoțitorii copiilor cu handicap accentuat și grav să poată beneficia de transportul gratuit cu trenul, cu autobuzele, sau cu navele pentru transport fluvial. Gratuitatea se va acorda, însă, doar în prezența copilului al cărui însoțitor este persoana. Acest lucru înseamnă că însoțitorii vor putea călători în mod gratuit doar dacă vor călători alături de copiii pe care îi însoțesc.

În prezent, pe lângă persoanele cu dizabilități grave, mai beneficiază de gratuitate pentru transportul interurban și însoțitorii și asistenții lor personali. Prin urmare, proiectul legislativ propune introducerea unui nou tip de însoțitor care va putea călători gratis.

Gratuitatea se oferă pentru transportul cu orice tip de tren (în limita costului unui bilet de tren Interregio IR, cu regim de rezervare la clasa a doua), cu autobuzul, cu navele pentru transport fluvial, iar pe lângă acestea, propunerea legislativă prevede și introducerea gratuității pentru transportul cu avionul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img