miercuri, 17 aprilie, 2024

Vezi beneficiile consumului de iarba mare

Distribuie:

Publicat:

Iarba mare, cu denumirea stiintifica Inula helenium, creste cam peste tot in Europa si in zonele temperate din Asia si din America de Nord. Ea a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afectiuni, iar de curand oamenii au inceput sa isi indrepte din nou atentia catre aceasta planta.

Iarba mare contine o serie de substante foarte benefice: inulina (30-40%), uleiuri volatile, acid alantoic, steroli, pectina si alcaloizi. De aceea, este un remediu excelent pentru tratarea racelii, insa are multe alte beneficii pe care le vom discuta mai departe.

Inulina este o fibra solubila, non-digerabila. Asta inseamna ca ea trece prin intestinul subtire si fermenteaza in intestinul gros, transformandu-se in microflora benefica. Deoarece este o fibra, ea te ajuta inclusiv sa iti tii sub control apetitul si greutatea. Inca o proprietate importanta a inulinei este faptul ca ea curata vasele de sange de grasimi, promovand astfel sanatatea sistemului vascular pe termen lung. Exista destul de multe plante care produc inulina (precum usturoiul sau bananele) si o folosesc ca sursa de energie, insa in iarba mare se gaseste o cantitate mare din aceasta substanta.

Iarba mare este un adevarat medicament natural si este recomandata pentru urmatoarele tipuri de afectiuni, pe care le amelioreaza sau chiar le vindeca:

– boli ale sistemului respirator, precum bronsita, tusea convulsiva, tusea cu expectoratie, tuberculoza, viroza;

– boli ale pielii, precum eczema uscata sau dermatita de contact;

– afectiuni ale sistemului urogenital: nefrita, leucoree, litiaza renala, uretrita;

– anemie;

– boli ale sistemului digestiv: hepatita, icter, indigestie, diaree, paraziti intestinali, colecist, litiaza biliara, pancreatita.

Ca orice alt remediu naturist, iarba mare trebuie consumata in cantitati controlate pentru a-si face efectul. In plus, ea trebuie administrata pe termen lung, asa ca nu te astepta ca dupa prima doza sa simti vreo schimbare.

De la iarba mare se consuma radacina uscata, 1.5 -3 g, sub forma de decoct, de trei ori pe zi. Mai exista pe piata si extractul de iarba mare, din care se administreaza 1-2 ml de 3 ori pe zi. Tinctura se ia tot de 3 ori pe zi, intr-o doza de 3-5 ml, deoarece este mai slaba decat extractul din punctul de vedere al concentratiei de alcool.

sursa: divahair.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img