marți, 16 aprilie, 2024

Vezi cine ar fi planuit LOVITURA DE STAT DIN TURCIA

Distribuie:

Publicat:

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, sambata, pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, ca milioane de persoane au iesit in strada pentru a protesta impotriva tentativei de lovitura de stat, pe care a descris-o drept opera adeptilor clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el il acuza de mult timp ca incearca sa se foloseasca de adeptii sai din sistemul judiciar si armata pentru a rasturna guvernul turc.

Cine este Fethullah Gulen?

Fethullah Gulen este pentru presedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numarul 1 pentru tentativa de lovitura de stat care a zguduit Turcia, asta desi Gulen, se afla in exil la mii de kilometri departare, in Pennsylvania. Imediat ce a ajuns la aeroport, sambata dimineata, Erdogan l-a acuzat pe imam si miscarea sa ca s-ar afla in spatele puciului.

Fethullah Gulen are 75 de ani si este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat in SUA. El este privit ca initiatorul si omul care a inspirat miscarea sociala mondiala cunoscuta sub numele de Miscarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ in Turcia si pe plan international. Comunitatea inspirata de catre predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde in prezent cateva milioane de adepti.

Fethullah Gulen este unul dintre cei mai influenti invatati musulmani din lume. Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranta religioasa a atras milioane de adepti, care au pus bazele a sute de institutii culturale si educationale in toata lumea. Influentat de catre Said Nursi, Fethullah Gulen pune spiritualitatea mai presus de orice. Acesta si-a pastrat ideile de toleranta religioasa si dialog interconfesional , cu toate ca a fost acuzat de secularisti ca doreste instaurarea shariei in Turcia si de catre fundamentalisti ca compromite islamul.

Potrivit agentiei turce Anadolu, citata de RTV.net, aproape 1.800 de persoane, inclusiv 750 de ofiteri de politie si 80 de soldati au fost inchisi in ultimii doi ani, ca parte a luptei impotriva miscarii Fethullah Gulen. 280 sunt inca in spatele gratiilor in asteptarea unui proces.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img