vineri, 26 aprilie, 2024

Victor Negrescu: Romania exercită cu succes rolul de Preşedinţie din umbră la Consiliul Uniunii Europene

Distribuie:

Publicat:

România exercită cu succes rolul de Preşedinţie din umbră la Consiliul Uniunii Europene, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a trecut în revistă, în cadrul şedinţei săptămânale a Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene, evoluţiile înregistrate în cadrul procesului de pregătire pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România în primul semestru al anului 2019, a informat miercuri MAE.

"Suntem în grafic în ceea ce priveşte procesul de pregătire pentru asumarea acestui mandat, pe toate dimensiunile sale. Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de faptul că România exercită cu succes rolul de Preşedinţie din umbră la Consiliul Uniunii Europene, pe durata mandatului Austriei. Acest exerciţiu implică realizarea aceluiaşi set de activităţi precum cele care rezultă din deţinerea efectivă a Preşedinţiei", a declarat Victor Negrescu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Pe dimensiunea politică, până în prezent a fost realizat Programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene, ce cuprinde narativul şi tematicile de interes, a fost aprobat în unanimitate în cadrul Parlamentului documentul strategic privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul UE şi acestea au fost susţinute de către prim-ministru în plenul Parlamentului.

De asemenea, conform MAE, România a fost prima ţară care a formulat contribuţia sa privind programul comun la nivel de Trio, pe care ţara noastră îl împarte cu Finlanda şi Croaţia. România, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a iniţiat prima reuniune a Trio-lui de Preşedinţii încă din septembrie 2017, fiind de asemenea gazda celei de-a doua reuniuni, la Bucureşti, în ianuarie 2018.

Pe dimensiunea resurselor umane, au fost identificaţi şi nominalizaţi 279 de preşedinţi şi vicepreşedinţi de grupuri de lucru, 342 de coordonatori şi 800 de experţi de dosar. Numărul de experţi şi coordonatori de dosar va evolua în funcţie de discuţiile purtate pe perioada Preşedinţiei Austriei la Consiliul UE.

În vederea corelării numerice a echipelor din cadrul ministerelor şi a instituţiilor subordonate cu anvergura atribuţiilor ce le revin în cadrul acestui mandat, au fost create 132 de posturi suplimentare în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană şi au fost create 282 de posturi temporare suplimentare, la nivelul ministerelor.

MAE menţionează că s-a acordat o atenţie sporită elaborării planului de formare a personalului din administraţia publică centrală, la Bucureşti şi în Reprezentanţa Permanentă. Astfel, cei 1.700 de funcţionari care sunt implicaţi în pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE sunt incluşi în programele de formare profesională demarate încă din 2017 şi realizate cu sprijinul Institutului European din România, Secretariatul General al Consiliului, Parlamentului European, dar şi al experţilor care au lucrat pentru Estonia şi Bulgaria, ţările care au deţinut anterior Preşedinţia Consiliului UE.

Totodată, s-a urmărit responsabilizarea, în echipele care gestionează procesul de pregătire şi exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul UE, a experţilor din MAE care au fost implicaţi în organizarea Summitului Francofoniei şi a Summitului NATO. De asemenea, este utilizată expertiza şi experienţa profesioniştilor detaşaţi din cadrul instituţiilor europene.

Tot în ceea ce priveşte dimensiunea resurselor umane, a fost lansat programul-pilot "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene".

La nivelul specialiştilor guvernamentali în domeniul protocolului şi al comunicării au fost create mecanismele de lucru în perspectiva exercitării Preşedinţiei Consiliului UE, iar la nivelul MAE au fost organizate trei concursuri – de admitere şi pentru funcţii de execuţie specifice.

Pe dimensiunea organizatorică, a fost elaborat calendarul Preşedinţiei României la Consiliul UE, care a fost circulat statelor membre şi instituţiilor europene, a fost realizat planul organizatoric pentru evenimentele ce vor fi găzduite de Palatul Parlamentului şi a fost realizat planul organizatoric pentru Summitul de la Sibiu de pe 9 mai 2019.

Directorului ARTEXIM, Mihai Constantinescu, a fost desemnat în calitate de coordonator general al agendei culturale a Preşedinţiei României la Consiliul UE.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

La nivelul MAE – Unitatea pentru Pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene au fost demarate şi finalizate cu succes etapele de achiziţie publică pentru serviciile de cazare necesare Summitului de la Sibiu şi a reuniunilor ministeriale informale de la Bucureşti.

De asemenea, au fost asigurate serviciile de interpretariat, prin Direcţia Generală Interpretare a Comisiei Europene şi au fost identificate locaţiile de desfăşurare a celor aproximativ 300 de reuniuni care vor avea loc în toată ţara pe durata celor şase luni de mandat.

În ceea ce priveşte dimensiunea de comunicare şi promovare, a fost adoptat logo-ului Preşedinţiei României la Consiliul UE, selectat în noiembrie 2017 printr-un concurs derulat în baza unui parteneriat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Conceptul câştigător îi aparţine lui Ioan Nicolae Dobrinescu (15 ani), elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.

Totodată, a fost adoptat motto-ul Preşedinţiei României la Consiliul UE, "Coeziunea, o valoare comună europeană", rezultatul unor consultări instituţionale, finalizate în mai 2018, privind propunerile făcute de reprezentanţi de prestigiu ai mediului academic, ştiinţific şi publicistic.

Nu în ultimul rând, în septembrie 2017 a demarat, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, ciclul de conferinţe şi dezbateri publice "Dialoguri Europene" şi a fost lansat, în iulie anul acesta, un nou format de discuţii cu cetăţenii: #VorbimDespreEuropa.

Pe dimensiunea civică, a fost lansat, pe 12 octombrie 2017, Forumul de consultare publică, comunicare şi dezbateri în vederea pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul UE – "EU-RO 2019", în cadrul căruia au fost supuse dezbaterii cu cei peste 500 de parteneri sociali înscrişi temele prioritare sectoriale identificate.

Pe 9 mai anul acesta, a fost lansată seria de "Consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene" – un ciclu de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar şi se înscrie în cadrul generat de iniţiativa lansată la nivel european şi asumată la nivelul statelor membre. Consultările cetăţeneşti constituie cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România şi pe cetăţenii săi, cât şi cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene, relevă MAE.

În acelaşi context, a fost lansată procedura operaţională privind cooperarea cu parteneri asociativi în promovarea unor subiecte de interes pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE, prin acordarea Patronajului Preşedinţiei României la Consiliul UE, respectiv a statutului de eveniment Partener al Preşedinţiei României la Consiliul UE.

De asemenea, a fost lansat ghidul privind selectarea şi contractarea sponsorizărilor pentru pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României a Consiliului UE de către structura care se ocupă în mod tradiţional de aceste aspecte, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să susţină mandatul pe care România îl va deţine în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, având în vedere exemplele Preşedinţiilor anterioare care au recurs la acest tip de mecanism.

Pe dimensiunea tehnică, au fost finalizate demersurile privind implementarea de soluţii IT care vor permite eficientizarea activităţii, inclusiv a unui sistem direct de comunicare online şi a fost finalizat sistemul de acreditare.

Site-ul de prezentare a pregătirilor pentru Presedinţia României la Consiliul UE, www.romania2019.eu, a fost lansat în februarie anul acesta, portalul fiind dezvoltat utilizând exclusiv competenţele existente în sistemul public şi a fost demarat procesul de realizare a site-ului de exercitare al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img