marți, 19 martie, 2024

Victorie istorica in privinta imprumuturilor in franci elvetieni

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Specializat Cluj a dat luni o sentinta istorica intr-o speta din domeniul creditelor bancare, instanta decizand inghetarea / stabilizarea cursului CHF/Leu la valoarea din momentul semnarii contractzului de credit si implicit plata ratelor restante la acest curs si nu cel al pietei din momentul platii efective a ratei. Decizia nu este una definitiva, ea putand fi atacata de catre parat, Banca Romaneasca SA, membra a Grupului National Bank of Greece si Sucursala Cluj a entitatii amintite mai sus.

Potrivit Cotidianul Transilvan, hotarare a venit dupa un proces in care reclamantul a fost reprezentat de Societatea de avocati Lapusam, Moscovits, Steopan & Asociatii, respectiv echipa care a lucrat la dosar, formata din avocatii Gabriela Bucatariu si Raul Moscovits.

“Dincolo de faptul ca vorbim de o solutie favorabila si importanta, din moment ce nu exista o practica judiciara constanta sau cristalizata in acest sens, este o solutie fantastica, fiind validate sustinerile noastre in ceea ce priveste caracterul abuziv al clauzelor care stabilesc in sarcina reclamantului obligatia de a plati ratele de restituire a imprumutului la alt curs valutar CHF – leu decat cel aplicabil la momentul acordarii creditului. In esenta, aspectul cel mai important al solutiei este acela al stabilizarii/inghetarii cursului valutar CHF- RON la cursul BNR valabil la momentul semnarii contractului de credit in conditiile in carezilele acestea cursul este dublu”, a explicat avocatul Raul Moscovits de la Societatea de avocati Lapusan, Moscovits, Steopan & Asociatii pentru sursa citata.

Decizia Tribunalului Specializat Cluj este una extrem de importanta si la nivel national, intrucat, pana acum au existat cazuri de castig ale reclamantului in care temeiul juridic invocat in sentinta a tinut de teoria impreviziunii, reglementata de Noul Cod Civil in art 1271, si reiterata ca fiind o exceptie stricta de la obligativitatea contractului. Impreviziunea in contracte se refera la faptul ca pe durata fiintei contractelor ele sunt supuse unor imprejurari aleatorii ale caror origini se afla in conjunctura economica si, mai ales, in fluctuatiile monetare. Astfel, Justitia poate interveni pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, daca executarea contractului devine excesiv de oneroasa din cauza unei schimbari exceptionale a imprejurarilor (impreviziunea), lucru  ce ar duce vadit la injusta obligare a devitorului la executarea obligatiei. In acest caz, Justitia poate decide fie adaptarea contractului, tocmai pentru a distribui echitabil intre parti beneficiile si pierderile, fie chiar incetarea relatiilor contractuale.

Numai ca in cazul despre care vorbim, Dosar 330/1285/2015 de la Tribunalul Specializat Cluj, temeiul legal invocat de magistrat a tinut mai mult de constatera caracterului abuziv al unor clauze precum cele care stipulau obligativitatea platii in momenda in care a fost luat creditul si determinau schimbul valutar obligatoriu la cursul stabilit de banca.

Iata, in intregime, Dispozitivul sentintei obtinute in contradictoriu cu Banca Romaneasca, in dosarul nr. 330/1285/2015 al Tribunalului Specializat Cluj,

asa cum a fost facut el public in urma actului de Justitie de catre Tribunalul Specializat Cluj.

 “1. Respinge, ca neintemeiata, exceptia prescriptiei dreptului reclamantului C.I.la actiune in sens material in ceea ce priveste restituirea sumelor incasate de parata in temeiul clauzelor abuzive mai jos aratate, exceptie invocata de parata SC B.R.SA M.A G.N.B.OF G.

2. Admite in parte cererea formulata de reclamantul C.I., in contradictoriu cu parata SC B.R. SA M.A G.N.B.OF G., si, in consecinta:

3. Constata caracterul abuziv si, in consecinta, nulitatea absoluta a clauzei cuprinse in art. 5.1 lit. b din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, avand urmatorul cuprins: “Pentru creditul acordat imprumutatul va plati urmatoarele comisioane: … b) comision de administrare a creditului: 1,00% flat calculat asupra sumei creditului contractat; se achita din credit la data efectuarii primei utilizari din credit”, precum si caracterul abuziv si, in consecinta, nulitatea absoluta partiala a clauzei cuprinse in art. 8 pct. 2 din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007 in masura in care se refera la acest comision de administrare.

4. Constata caracterul abuziv si, in consecinta, nulitatea absoluta partiala a clauzelor cuprinse in art. 6 pct. 1 teza finala si pct. 3 din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, avand urmatorul cuprins: “Daca banca decide sa revizuiasca nivelul ratei dobanzii…” si “…banca isi rezerva dreptul de a comunica ulterior modificarea nivelului dobanzii curente fie prin notificare scrisa cu confirmare de primire, fie prin includerea noii valori a dobanzii in extrasul de cont. Imprumutatul este de acord ca aceasta metoda de notificare este suficienta, iar imprumutatul renunta la orice plangere, aparare sau reclamatie ulterioara cu privire la faptul ca aceasta metoda a fost nepotrivita sau inadecvata.”, in masura in care parata are doar dreptul, nu si obligatia, de a revizui nivelul dobanzii dupa primele 6 luni din perioada de creditare, respectiv in masura in care parata nu ar avea obligatia de a aduce la cunostinta reclamantului, prin notificare scrisa cu confirmare de primire, modificarea nivelului dobanzii curente conform formulei din cuprinsul art. 6 pct. 1 din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007.

5. Obliga parata sa restituie reclamantului suma de 1358,00 CHF, perceputa cu titlu de comision de administrare conform clauzei abuzive cuprinse in art. 5.1 lit. b din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, impreuna cu dobanda legala aferenta pentru perioada 7 ianuarie 2008 – 31 august 2011, respectiv cu dobanda legala penalizatoare prevazuta de art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011 pentru perioada cuprinsa intre 1 septembrie 2011 si ziua platii.

6. Constata caracterul abuziv si, in consecinta, nulitatea absoluta a clauzelor cuprinse in art. 1 pct. 2 si, respectiv, art. 8 pct. 1 din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, avand urmatorul cuprins: “Creditul va fi restituit in aceeasi valuta” si, respectiv, “Orice plata efectuata de imprumutat in vederea rambursarii creditului se va face in moneda in care a fost acordat creditul”.

7. Constata caracterul abuziv si, in consecinta, nulitatea absoluta partiala a clauzei cuprinse in art. 9 pct. 1 din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, avand urmatorul cuprins: “… Imprumutatul / Codebitorul autorizeaza banca sa faca numele sau si pe contul sau orice operatiune de schimb valutar necesara pentru conversia sumelor detinute de imprumutat / codebitor in conturile sale de disponibilitati in moneda prezentului contract, la cursul practicat de banca, in ziua operarii…”, in masura in care autorizeaza parata sa efectueze schimbul valutar in numele si pentru imprumutat / codebitor la o alta cotatie decat cea de la data incheierii contractului, 1 CHF = 2,1231 RON.7. Dispune stabilizarea cursului de schimb valutar CHF-RON, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului de credit mai sus mentionat, la cursul BNR valabil la momentul semnarii contractului de credit, 20 decembrie 2007, de 1 CHF = 2,1231 RON, atat pentru perioada cuprinsa intre momentul incheierii contractului, 20 decembrie 2007 si momentul sesizarii instantei, 16 martie 2015, cat si pentru viitor, de la momentul sesizarii instantei si pana la incetarea contractului de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007.

8. Obliga parata sa recalculeze, fara aplicarea comisionului de rambursare anticipata prevazut de art. 5 pct. 1 lit. c din contract, si sa comunice reclamantului noile rate de restituire a imprumutului, cu aceleasi scadente lunare convenite prin contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, tinand cont de toate sumele achitate in plus pana la pronuntarea prezentei hotarari, rezultate din diferenta de curs valutar dintre cursul avut in vedere la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valutar stabilizat, mai sus aratat, de 1 CHF = 2,1231 RON.

9. Respinge, ca neintemeiate, celelalte capete de cerere avand ca obiect:

9.1. Constatarea caracterului abuziv si, in consecinta, a nulitatii absolute a clauzei cuprinse in art. 5.1 lit. c din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007 privind comisionul de rambursare anticipata, valabila pentru perioada cuprinsa intre momentul incheierii contractului de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007 si momentul incheierii actului aditional la acest contract intocmit ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 50/2010

9.2. Obligarea paratei la restituirea catre reclamant a sumelor pretins platite in plus ca urmare a pretinsei nerevizuiri a ratei dobanzii conform formulei din cuprinsul art. 6 pct. 1 din contractul de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007, cu dobanda legala / legala penalizatoare aferenta. 9.3 Revizuirea pe cale judiciara a contractului de credit bancar ipotecar nr. 13073592/20 decembrie 2007 in sensul stabilizarii cursului de schimb valutar CHF-RON pentru efectuarea platilor in temeiul contractului de credit mai sus mentionat la cursul BNR valabil la momentul semnarii contractului de credit, 20 decembrie 2007, de 1 CHF = 2,1231 RON, ca urmare a impreviziunii.

10. Respinge, ca neintemeiata, cererea reclamantului avand ca obiect obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata efectuate de reclamant, in cuantum de 6417,28 lei.

11. Ia act de intentia reclamantului de a isi recupera celelalte cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocatial, pe cale separata.

12. Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare, apel care va fi depus la Tribunalul Specializat Cluj.

13. Pronuntata in sedinta publica, azi, 25 ianuarie 2016.
Document: Hotarare  215/2016  25.01.2016″

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img