vineri, 29 martie, 2024

Vilele de lux ale lui Nicolae Ceausescu – Cum petrecea fostul dictator in locurile din Romania unde se refugia in vacante

Distribuie:

Publicat:

In tinerete, fostul presedinte comunist al Romaniei se bucura de o stare de sanatate buna si datorita locurilor in care isi petrecea mare parte din timpul liber. Ceausescu avea case de vacanta la munte si la mare, unde se refugia adesea.
Familia ultimului presedinte comunist din Romania a locuit timp de aproape un sfert de secol intr-o vila luxoasa din cartierul Primaverii.

„Casa Ceausescu”, transformata in prezent in muzeu, a fost ridicata la mijlocul anilor ‘60 si era cunoscuta sub numele de „Palatul Primaverii”.

Nicolae Ceausescu si apropiatii sai beneficiau de vile de protocol, case de vacanta si cabane de vanatoare in toate colturile tarii, mai putin impozante ca vilele ridicate in ultimele decenii in zonele de agrement, dar considerate resedinte de lux in vremea folosirii lor.

Vila din Snagov

Nicolae Ceausescu se bucura in tinerete de o stare de sanatate fizica ectrem de buna, potrivit marturiilor vremii, iar locurile in care acesta isi petrecea timpul liber sau unde isi stabilea resedinta reprezentau un motiv bun pentru situatia sa. Una dintre statiunile preferate ale dictatorului a fost Snagov. Timp de peste doua decenii, o vila (nr. 10) cu un etaj de pe malul Lacului Snagov, aflat la circa 40 de kilometri de Bucuresti, a fost folosita ca resedinta de weekend a familiei Ceausescu. Statiunea era cunoscuta inca din anii ’50 ca loc de agrement si relaxare al nomenclaturii comuniste. Ana Pauker, dar si alti agenti sovietici, s-au numarat printre demnitarii de rang inalt din primii an de comunism care au intrat in posesia unor case de pe malul lacului. Adesea, Ceausescu ajungea in complexul prezidential cu elicopterul, iar pe lac putea fi vazut plimbandu-se cu un vaporas de lux, extrem de silentios. Un teren de volei fusese construit pentru ca presedintele comunist si camarazii sai sa se destinda, insa alte marturii il prezentau ca fiind un jucator pasionat de sah si de table. Meniurile pregatite pentru invitatii la vila lui Ceausescu includeau, cel mai adesea, mancaruri traditionale, urmate de deserturi simple, ca porumb fiert, inghetate, clatite si cozonaci.

Vila din Predeal

O vila din statiunea montana Predeal a fost unul dintre locurile preferate de petrecere a concediilor de iarna pentru Nicolae Ceausescu. Casa lui Ceausescu din Predeal a fost ridicata in a doua jumatate a anilor ’20 si se numara printre primele constructii de agrement din zona. A fost construita in stil traditional, cu cerdac, iar din anii ’50 a devenit prima resedinta de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceausescu inainte de preluarea puterii. Dupa 1965, chiar in anul in care Nicolae Ceausescu a devenit secretar general al PCR, vila de protocol a trecut in administratia Intreprinderii Economice de Odihna. Casa are o suprafata de 256 de mp, dar si un teren de 1350 de metri patrati si a purtat numele de Vila Vanatorul. Vila a fost in stare excelenta pana in 1990, dar odata cu prabusirea regimului communist a ramas in paragina. Ulterior, a fost cumparata de un om de afaceri brasovean, care a renovat-o complet si a scos-o, la randul lui, la licitatie.

Cabana Paltinul de la peste 2.000 de metri

O alta vila folosita de Ceausescu in vacantele sale la munte poate fi vazuta pe malul Lacului Balea, in Muntii Fagaras. Cabana Paltinul a fost construita la inceputul anilor ’70, odata cu soseaua Transfagarasanul, iar dictatorul se caza aici in timpul partidelor de vanatoare de capre negre. Se afla la altitudinea de 2050 metri, in imediata apropiere a lacului glaciar Balea, a Transfagarasanului si a tunelului Balea – Capra care traverseaza muntii intre varfurile Paltinu (2398 metri) si Iezerul Caprei (2417 metri). Ceausescu era un vanator pasionat, iar din informatiile vremii ar fi obtinut 398 de medalii pentru succesele sale in partidele de vanatoare, desi unele dintre realizarile sale au fost contestate. Si-a creat chiar o aura de vanator legendar, iar una dintre glumele cu care isi distra camarazii de vanatoare era „Vedeti? V-am facut planul la carne!”, sustineau fostii sai apropiati. Conditiile neprielnice din zona au produs distrugeri complexului de la Balea Lac, care a necesitat de-a lungul timpului numeroase reparatii. Dupa prabusirea regimului comunist, vila de la Balea Lac a fost preluata de fostul Oficiu Judetean de Turism, iar ulterior a fost privatizata. Potrivit unor marturii, la scurt timp dupa caderea lui Ceausescu, vila a fost vandalizata. Oamenii au scos chiar si placile de gresie din incaperi, crezand ca dictatorul ascunsese comori sub pardoseala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img