joi, 25 aprilie, 2024

Vin alb sau rosu? Care dintre cele doua este mai sanatos

Distribuie:

Publicat:

In timp ce vinurile albe, din struguri albi, au o aroma fructuoasa si o textura mai usoara, vinurile rosii, din struguri rosii si albastru-inchisi, au gustul mai intens, sunt robuste si taninoase. In plus, taninurile, ce se gasesc in special in coaja bobitelor, fac diferenta dintre vinurile rosii si albe. Vinul rosu contine, de asemenea, antioxidanti puternici, care previn bolile de inima, micsoreaza nivelul de colesterol ,,rau’’ in sange, cresc nivelul de colesterol bun HDL, protejeaza arterele impotriva depunerii placilor de grasime pe pereti, au efect anti-inflamator.

Consumul regulat si rational de vin reduce cu 30% riscul de boli de inima, potrivit Linus Pauling Institute. Totodata resveratrolul – un puternic antioxidant din strugurii rosii ar putea preveni dezvoltatea celulelor canceroase.

Vinul contine calorii – cam 80 de calorii la 100g de vin sec. Ce inseamna ,,sec’’?

In functie de cantitatea de zaharuri pe care le contin, adica acele zaharuri ramase din procesul de fermentatie, nu adaugate, vinurile se impart in cateva categorii. Un vin ,,sec’’ contine 2-4 g de zahar la litru, vinul “demisec” contine intre 4 si 12 g/l, cel “demi-dulce” – intre 12 si 50 de g/l, iar vinul dulce are peste 50g/l. Aceasta categorisire, insa, poate sa difere in functie de obiceiurile culturale. In timp ce un vin rosu sec frantuzesc are in mod normal 2 g/l de zahar, un vin moldovenesc considerat sec poate sa aiba si 4g/l sau peste.

Ce inseamna ,,brut’’?

In cazul vinului spumant sau sampaniei, ,,sec’’ inseamna, mai mult, intre 17-35g/l. Sampania are un mod original de fabricare. Dupa incetarea procesului de fermentatie in sticla, care dureaza vreo 12-18 luni, sticla se desface pentru a inlatura drojdia. Si fiindca o parte din lichidul din sticla se pierde, ea se completeaza cu un sirop numit “lichid de expeditie sau “de dozaj”, care contine zahar din trestie de zahar si vin vechi. In functie de concentratia de zahar a ,,lichidului de expeditie’’, sampania este de tip extra-brut, brut (12–20 g/l), sec (17-35 g/l), demi-sec (pana la 50 g/l), dulce (50 g/l).

Ce inseamna ,,vin bun’’?

Vinul este, in general, apreciat dupa regiunea viticola geografica de unde provine si dupa anul recoltei, detaliu important in cazul vinurilor de colectie, intrucat in Franta, de exemplu, exista tabele cu ani de productie (exceptionali, foarte buni, buni sau comuni) pentru fiecare regiune in parte, iar pretul vinului se stabileste si in functie de acest criteriu.

Un an bun pentru vin inseamna conditii climatice favorabile in anul respectiv, care influenteaza procesul de maturare al strugurelui, fiind considerat bun acel an in care primavara a plouat indestulator, vara a fost insorita, iar toamna- blanda si lunga.

Ce sunt sulfitii din vin?

Sulfitii sunt compusi chimici pe baza de sulf care se adauga in vin pentru a impiedica dezvoltarea micro-organismelor si otetirea vinului. Legea europeana impune specificarea ,,contine sulfiti’’ pe eticheta, in cazul vinului ce depaseste pragul de 10mg/l. Cel mai putin sulfitat este, de obicei, vinul rosu sec fata de cel alb dulce, licoros.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img