vineri, 29 martie, 2024

Vindecati de hepatita.Sunt si pacienti din Vaslui care au primit gratuit din partea statului tratamentul fara interferon

Distribuie:

Publicat:

Peste 200 de bolnavi de hepatita C din judetele Moldovei, aflati in stare grava, s-au vindecat complet.  Fiind vorba de o medicatie foarte scumpa – pastilele costa peste 40.000 de euro pentru un singur pacient – au fost alesi sa primeasca tratamentul doar bolnavii care sufereau si de ciroza. Autoritatile cauta solutii ca din toamna sa-i poata trata si pe cei aflati intr-o stare mai putin grava.

„Acum nu mai obosesc, pot sa depun efort fizic mai mare. Eu, la orice miscare, efort fizic mic pe care il faceam, imi curgea sange din nas, sau ameteam sau aveam dureri de cap”, spune un pacient.

Bolnavul s-a vindecat dupa ce a primit timp de numai trei luni pastile fara interferon. Schema de tratament i-a scapat de virusul hepatitei C si pe alti pacienti care au beneficiat de aceasta terapie.

„Nu numai ca este bine tolerat, nu numai ca are un rezultat final deosebit de bun, dar are si o perioada scurta in care se administreaza pacientului respectiv”, declara prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

800 de bolnavi din regiunea Moldovei au cerut sa primeasca gratuit medicamentele, dar numai 636 s-au incadrat in criterii. Autoritatile dau totusi asigurari ca proiectul va continua cu fonduri suplimentate. Tratamentul de ultima generatie va ajunge in acest an la 5.000 de bolnavi din Romania. La nivel national sunt insa 580.000 de oameni diagnosticati cu hepatita C. Moldova este zona cu cele mai multe cazuri de hepatita B si C din tara. Daca la nivel national rata de imbolnavire este de 3,23 la mie, in judetele din regiune s-a ajuns la 4,25 la mie. Este nevoie doar de o picatura de sange, pusa intr-un aparat special, pentru ca medicii sa aiba, in 10 minute, rezultatul care arata daca o persoana este infectata cu virusul hepatitei C. „Persoanele care au beneficiat de transfuzii de sange inainte de 1990, care au suferit interventii stomatologice majore, indiferent de varsta, sau interventii chirurgicale inainte de ‘90-‘91, cei care sunt pe dializa, cei care au tatuaje sau piercinguri trebuie testati”, spun medicii. Cei mai multi dintre cei care sunt infectati cu virusul hepatitei C nu au simptome si foarte putini ajung sa fie diagnosticati la timp deoarece semnele bolii – oboseala, dureri de stomac, iritatii pe piele – pot fi puse si pe seama altor afectiuni. Din nefericire, tratarea persoanelor infectate este costisitoare – aproximativ 24.000 de euro pentru fiecare pacient. Totodata, numarul bolnavilor de hepatita C care fac ciroza este in crestere si trendul se va mentine, avertizeaza medicii. Motivul: romanii nu au acces la medicamentele noi, performante, de care pot beneficia bolnavii din alte tari. De altfel, Romania se afla pe ultimul loc in Europa in privinta accesului la tratament pentru bolnavii cu hepatita.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img