vineri, 19 aprilie, 2024

Vine prima zi de scoala. 5 reguli pentru a avea copiii sanatosi

Distribuie:

Publicat:

Inceputul scolii reprezinta intrarea in colectivitate si un efort suplimentar, deloc de neglijat, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

 5 reguli pentru a avea copiii sanatosi. Mare atentie la igiena, alimentatie si tipul de ghiozdan, bolile cu potential transmisibil in colectivitate si avertizarea profesorilor asupra eventualelor probleme medicale ale copiilor.

1. Respectati cu strictete toate regulile de igiena. In colectivitatile scolare exista un risc crescut de transmitere a numeroase boli infecto-contagioase, fie prin maini murdare, tuse si stranut, fie prin obiecte contaminate. Unghiile taiate, spalatul mainilor cu apa si sapun cel putin inainte de masa si la utilizarea grupurilor sanitare, utilizarea batistei in cazul tusei sau stranutului sau a servetelelor de unica folosinta (! nu a manecilor) pentru stergerea secretiilor nazale sunt doar cateva masuri ce previn transmisia microbilor.

2. Respectati regulile unei alimentatii corecte. Nu ,,sariti” peste micul dejun. Alegeti un ,,pachetel” cu alimente care sa fie neperisabil, adaptat caloric efortului, sa poata fi consumat usor, respectand regulile de igiena. Avertizati copii sa nu consume alimente de tip fast-food de la magazinele de pe langa scoala din cele cu provenienta incerta sau oferite de persoane necunoscute.

3. Alegeti cu atentie tipul de ghiozdan si rechizitele. Au mare influenta in prevenirea sau dezvoltarea patologiei osteorticulare ce poate merge de la durere pana la compresiunile plexului brahial si deformarea coloanei vertebrale (lordoze, cifoscolioze).

4. Nu uitati sa faceti chiar dumneavoastra un sumar triaj sumar epidemiologic. Daca are febra, secretii nazale abundente, dureri faringiene, tuse, diaree, eruptii cutanate sau mucoase, consultati medicul de familie inainte de a aduce copilul in colectivitate.

5. Nu uitati sa avertizati profesorii asupra eventualelor probleme medicale(alergii, probleme cardiace, oftalmolgice) precum si a solutiilor terapeutice de urgenta.

Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru

Medic primar urgente

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img