joi, 28 martie, 2024

Violenta in familie va fi pedepsita mai aspru. Ce ii asteapta pe agresorii

Distribuie:

Publicat:

Violenta in familie va fi pedepsita mai aspru. Agresorul nu mai scapa de vina penala daca se impaca ulterior cu victima. Deputatii, care au putere decizionala, au votat legea de prevenire a violentei in familie. Proiectul va ajunge acum pe masa presedintelui Klaus Iohannis.

Deputatii au votat, in unanimitate, legea de prevenire a violentei in familie, initiata in legislatura trecuta de independentul Remus Cernea. Proiectul impune masuri mai drastice pentru cei care isi abuzeaza rudele. Actul normativ obliga agresorul sa se prezinte periodic la sectia de politie si sa dea informatii autoritatilor cu privire la noua locuinta, daca a fost evacuat din domiciliul familiei. Discutiile au fost aprinse in sala.

Initiativa legislativa a fost depusa la circa o luna dupa ce in Romania a intrat in vigoare Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice. Aceasta obliga statul sa-si armonizeze legislatia, astfel incat femeile si copiii sa beneficieze de protectie sporita in cazul agresiunilor domestice.

Statisticile sunt in continuare dramatice. La fiecare 30 de secunde, in Romania o femeie e batuta de partener, iar 3 din 10 romance declara ca au fost agresate fizic, verbal sau psihic de la 15 ani. Numarul victimelor creste de la an la an. Cu toate astea, peste 7 din 10 cazuri raman neraportate, potrivit unui studiu al Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img