marți, 19 martie, 2024

Virusul gripal care poate ucide orice roman, indiferent de varsta, a facut deja 9 victime

Distribuie:

Publicat:

Noua persoane au murit in acest an, in Romania, din cauza gripei. La nivelul tarii, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost cu 43,1% mai mare fata de aceeasi saptamana a sezonului precedent.

In aceste conditii, ne putem astepta la o epidemie, asa cum se intampla deja in mai multe tari din Europa? Sa nu uitam ca pe continent peste 100 de oameni au murit din cauza virusului A H3N2. Numai in Spania sunt peste 50 de victime si sute de cazuri grave.

“Da, ne putem astepta”, a confirmat pentru ziare.com Catalin Apostolescu, medic infectionist si purtator de cuvant la Institutul Matei Bals. Pentru moment, in Romania nu a fost declarata epidemia, insa situatia se poate schimba. “Daca pana in 2, 3, 4 ianuarie numarul cazurilor era in crestere de la o zi la alta, acum suntem intr-un platou.

Daca vremea se incalzeste putin, s-ar putea sa creasca numarul cazurilor de gripa din nou”, a declarat medicul. Potrivit acestuia, “daca sunt geruri mari, cu minus 6, minus 7 grade ziua, la pranz, in general circulatia virusului se mai reduce. Daca vremea se mai inmoaie si ajungem sa avem ziua temperaturi pozitive, virusul va gasi conditii mai bune de replicare si se va transmite mai usor”.

Specialistii spun ca varful acestui sezon de gripa, in Romania, ar putea fi peste doua saptamani. Dar acesta depinde in primul rand de vreme, a explicat Catalin Apostolescu.

Potrivit medicului, gripa poate afecta pe oricine si se poate dovedi mortala fara ca persoana in cauza sa aiba conditii medicale pre-existente“Spun de ani de zile ca gripa este letala. Absolut toata lumea poate sa faca o forma letala de gripa. Orice om care se imbolnaveste de gripa poate sa dezvolte o forma mortala”, explica Apostolescu, potrivit ziare.com.

Numai la Institutul Matei Bals sunt in prezent internate circa 30 – 40 de persoane cu gripa, a declarat medicul. “Dar, atentie, acestia sunt pacientii internati, pentru ca nu toti pacientii care se prezinta cu gripa sunt cu stare de sanatate care sa necesite internarea”, a subliniat Apostolescu.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img