joi, 28 martie, 2024

Virusul Zika, declarat amenintare globala: Se raspandeste periculos de repede

Distribuie:

Publicat:

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat virusul Zika un pericol la nivel international, masura luata foarte rar de specialistii de la OMS, care arata cat de nociva poate fi raspandirea infectiei.

Primele cazuri de Zika au fost raportate in Brazilia, in mai anul, trecut, iar virusul s-a raspandit de atunci intr-un ritm alarmant, asa ca OMS s-a vazut nevoita sa declare urgenta de sanatate, informeaza New York Times.

OMS a decis recent infiintarea unui comitet de urgenta care sa analizeze situatia si sa recomande masuri de sanatate publica, expertii luand luni decizia de a declara virusul Zika o amenintare la nivel mondial.

Majoritatea cazurilor nu au simptome, iar oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au estimeaza ca 1,5 milioane de persoane au fost infectate in aceasta tara.

Virusul Zika este legat de malformatiile nou-nascutilor si se raspandeste cu o viteza ce a creat panica la nivel international.

Virusul raspandit de tantari a ajuns, din mai 2015, in peste 20 de tari. In acelasi timp, s-a inregistrat o crestere abrupta a cazurilor de microcefalie – copii nascuti cu capete anormal de mici. Intr-un spital din Recife, in nord-estul Braziliei, s-a ajuns ca de la cinci cazuri pe an medicii sa vada 300 doar in ultimele sase luni.

Un vaccin pentru virusul Zika ar putea fi pregatit pentru folosirea de urgenta pana la sfarsitul acestui an, a dezvaluit unul dintre creatorii vaccinului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img