vineri, 19 aprilie, 2024

Vitamina de care orice femeie are nevoie si motivul – La aceasta vitamina nu te-ai fi gandit

Distribuie:

Publicat:

Stiai ca majoritatea populatiei sufera de o deficienta de vitamina K2? Acest lucru se intampla mai ales in afara continentului asiatic – unde soia este un aliment de baza. In tarile vestice, produsul nu este foarte popular in magazine, nefiind agreat din cauza mirosului si gustului ciudat pe care il are.

Vitamina K2 naturala este produsa de diferite specii de bacterii. Alimentele fermentate, precum branza si laptele covasit sunt alegeri bune ca sursa naturala de vitamina K2. Aceste alimente au insa un nivel relativ scazut de vitamina K2, necesitand un consum mare. Cea mai buna pentru aceasta vitamina este mancarea traditionala japoneza Natto, obtinuta din soia fermentata. Acest fel de mancare este neobisnuit de bogata in vitamina K2 naturala.

Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 creste riscul de depunere a calciului la nivelul arterelor, ducand la artere inelastice, rigide si de legare ineficienta a calciului in oase, ducand la oase fragile. Acest lucru a fost demostrat prin cercetari privind activarea sau inactivarea proteinelor din oase si din peretii vaselor arteriale.

Persoanele care sufera, atat de boli cardivasculare cat si de osteoporoza, prezinta o lipsa de calciu. In multe cazuri, calciul a fost gasit depozitat pe peretii vaselor de sange – rezultand artere rigide si fragile – fiind insuficient in oase si afectand astfel rezistenta si densitatea lor.

Prin urmare, nu este suficient a se consuma cantitatea necesara de calciu, ci este nevoie si de o distribuire si utilizare corespunzatoare a mineralului in corp. O cantitate mica de calciu poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare imbunatateste sanatatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, rezultand o proasta circulatie a sangelui, cu cresterea riscului de evenimente cardiovasculare. Acest efect este cunoscut sub numele de "Paradoxul Calciului".

Conform ultimelor studii, calcifierea arterelor si lipsa calciului din oase poate fi un rezultat al insuficientei de vitamina K2 in urma unui regim alimentar neadecvat.

Spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde, sparanghelul, napii, mazarea, morcovii si conopida sunt surse excelente de vitamina K, alaturi de iaurt. Surse de vitamina K2 sunt si galbenusul de ou, ficatul, anumite tipuri de branza. Daca mai vreti inca un argument puternic, sursele de vitamina K sunt foarte sarace in calorii: 100 g de napi fierti au 36 calorii, spanac fiert: 41, gulia: 29, varza de Bruxelles: 61 calorii, broccoli: 44 calorii, patrunjel proaspat: 3, laptuci: 16 calorii. Toate aceste legume asigura doza zilnica recomandata de vitamina K, unele chiar contin de 10 ori mai multa (napi, spanac).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img