vineri, 29 martie, 2024

Vitamina oaselor si rolul ei colosal in organism

Distribuie:

Publicat:

Numita si “vitamina oaselor”, vitamina D ajuta la asimilarea calciului din hrana, dar este, totodata, si extrem de importanta pentru sistemul imunitar.

O eventuala carenta poate duce, in cazul copiilor, la deformari ale oaselor, asa-numitul rahitism. La persoanele adulte, creste riscul de osteoporoza, iar la cei varstnici, cel de fracturi. Motivul: cand lipseste vitamina D, asimilarea calciului in intestin este limitata, si-atunci organismul “obtine” substanta minerala dintr-o alta sursa – din oase, care cu timpul devin casante.

Medicii isi pun problema, de ceva vreme, daca lipsa vitaminei D poate favoriza si alte boli, precum cancerul, diabetul, scleroza multipla, Parkinsonul sau Alzheimerul. Aceste afectiuni sunt mult mai rare in tarile insorite. S-a constatat, de asemenea, ca la un numar mare de pacienti, nivelul vitaminei D este ingrijorator de scazut. Dar aceasta ar putea fi urmarea unei boli. Procesele infectioase (inflamatorii), care insotesc diverse maladii pot sa reduca acest nivel.

in timpul sezonului rece, cand razele soarelui nu mai reprezinta sursa principala de vitamina D, copiilor si adultilor ar trebui sa li se administreze zilnic 20 de micrograme, ceea ce inseamna 800 de unitati internationale (UI), o cantitate existenta in general in tabletele de vitamina D din farmacii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img