marți, 23 aprilie, 2024

Viteza alarmanta cu care se deplaseaza anual Polul Magnetic al Pamantului. Va ajunge in curand deasupra Siberiei

Distribuie:

Publicat:

O veste ingrijoratoare a lovit recent lumea oamenilor de stiinta, noteaza jurnalistii de la The Guardian. Polul Magnetic al Pamantului se deplaseaza cu mare viteza, iar in scurt timp va ajunge deasupra Siberiei, parasind Arcticul Canadian. In acest ritm, toate busolele ar trebui resetate.

Potrivit calculelor specialistilor, Polul Magnetic se deplaseaza anual cu 55 de kilometri, ceea ce reprezinta o problema serioasa pentru toate sistemele de navigatie la nivel global.

Acesta este un reper pe care se bazeaza toate busolele, inclusiv cele din telefoanele mobile inteligente, in timp ce Polul Magnetic este folosit ca un sistem de navigatie de rezerva de catre avioane si marile ambarcatiuni maritime.

In schimb, GPS-ul nu va fi afectat de aceste schimbari, pentru ca pozitiile sunt stabilite pe baza de sateliti.

Din anul 1831, cand a fost masurat pentru prima oara deasupra Arcticului Canadian, Polul Magnetic s-a miscat pe o distanta de 2300 de kilometri. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este viteza de deplasare accelerata din ultimii ani. Daca in 2000 viteza era de 15 kilometri pe an, pana in prezent a sarit la 55km.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img