vineri, 29 martie, 2024

Viviana Gradinaru, vasluianca cercetator in California a fost premiata de presedintele SUA

Distribuie:

Publicat:

Viviana Gradinaru de doar 35 de ani este unul dintre oamenii de exceptie si de performanta ai Vasluiului. Tanara, cercetator principal la California Institute for Technology, face parte din cei 105 castigatori ai celei mai inalte distinctii acordate de presedintele Statelor Unite ale Americii – “Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers ” , acordate tinerilor specialisti in comeniul cercetarii stiintifice si tehnologice.

Viviana Gradinaru
va primi inalta distinctie in primavara acestui an din mana lui Barack Obama, dupa cum se arata intr-un comunicat remis de Casa Alba.

”Acesti cercetatori aflati la inceputul carierei lor, sunt deschizatori de drum pentru eforturile noastre de a face fata si de a intelege provocari pornind de la schimbarile climatice pana la sanatate si bunastare’.”

Viviana Gradinaru, plecata din Vaslui dupa ce a absolvit Liceul “Mihai Kogalniceanu” s-a stabilit  in SUA unde, dupa ce si-a continuat studiile, a devenit profesor universitar la Universitatea din Caltech, California.
Unul dintre laboratoarele de cercetare ale universitatii californiene poarta numele vasluiencei noastre care, a dezvoltat in premiera, in anul 2014, o tehnica prin care se poate face transparent aproape tot corpul unui soarece.

Mai exact, soarecii au fost eutanasiati, apoi li s-a indepartat pielea iar restul corpului a fost tratat cu anumite substante chimice care fac ca musculatura si organele interne sa devina transparente. Anumite substante pe care le-au folosit au dizolvat grasimea in timp ce altele au format o retea la nivel microscopit care a mentinut pozitia tesaturilor in corp.

Metoda va facilita cercetarile de biologie si medicina, fiind utilizata pentru a studia structura sistemului nervos sau modul in care se raspandeste cancerul in organism.
Tot cu aceasta tehnica, dezvoltata de Viviana Gradinaru se deschide si o noua cale catre generatii de terapii pentru afectiuni care variaza de la autism la durere cronica.
“Metodologia noastra are potentialul de a accelera orice demers stiintific care ar fi benefic pentru cartografierea intregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici si organele pot afecta profund cognitia si procesarea mentala, dar si viceversa”, a explicat Viviana Gradinaru in presa americana.

Fondatorul premiilor instituite in 1996 este presedintele Bill Clinton, castigatorii fiind recompensati pentru cercetarile lor stiintifice inovative, precum si pentru angajamentul lor in beneficiul comunitatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img