vineri, 19 aprilie, 2024

Vizitatorii, vanati in Palma de Mallorca: Masinile oaspetilor vandalizate de o miscare ce militeaza impotriva turismului

Distribuie:

Publicat:

Poliţia spaniolă investighează acte de vandalism comise asupra unor autoturisme închiriate de turişti în Palma de Mallorca de către o organizaţie de extremă-stânga ce militează împotriva turismului de masă, relatează marţi AFP, potrivit Agerpres.

Mişcarea de tineret a extremei stângi, denumită ''Arran'', arată într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare doi militanţi cu feţele acoperite care, pe timp de noapte în capitala insulelor Baleare, mâzgălesc cu vopsea maşini închiriate de turişti, le înţeapă cauciucurile sau sparg parbrizele cu ciocanul.

Pentru respectiva organizaţie, care şi-a făcut un renume din acţiunile agresive împotriva turismului de masă, maşinile închiriate de turişti ilustrează ''saturaţia'', ''poluarea'' şi ''transformarea oraşului într-o vitrină turistică''.

Poliţia a deschis o anchetă în urma unei plângeri formulate de o companie care închiriază autoturisme.

A doua destinaţie turistică a lumii, Spania se confruntă cu afirmarea în oraşe precum Barcelona sau Palma a unor mişcări de contestare a turismului.

În luna iulie, mişcarea Arran a montat pe o clădire emblematică a Barcelonei o pancartă pe care a scris: ''Turismul ucide oraşul''. În anul 2017 aceeaşi mişcare a oprit un autobuz turistic pe care l-a inscripţionat cu vopsea şi i-a spart cauciucurile.

Mişcarea Arran consideră că turismul masiv este responsabil pentru creşterea preţului locuinţelor, pentru poluare şi degradarea zonelor centrale ale oraşelor. În replică, mediul de afaceri şi partidele politice evidenţiază părţile pozitive ale turismului, care contribuie cu a zecea parte la PIB-ul Spaniei şi cu 45% la cel al insulelor Baleare.

''Mulţumesc mult turiştilor care folosesc maşini închiriate pentru a vizita paradisul în care trăim şi ne revitalizează economia'', a scris pe Twitter fostul şef al executivului regional José Ramon Bauza, ca reacţie după înregistrarea publicată de Arran.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img