vineri, 29 martie, 2024

Vodafone va elimina clauzele abuzive legate de rezilierea contractelor înainte de termen

Distribuie:

Publicat:

Tribunalul Bucuresti a admis cererea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), astfel incat operatorul va renunta la clauzele abuzive din contracte. Dupa ce a primit mai multe reclamatii de la abonatii operatorului telecom Vodafone, ANPC a incheiat mai multe procese verbale de constatare. Potrivit legii 193/2000, de la 1 octombrie 2013, plangerile intemeiate care vizeaza contractele preformulate – asa cum sunt si cele de telefonie mobila – sunt trimise in instanta. In cazul in care instanta constata ca exista prevederi contractuale cu caracter abuziv, aceasta dispune eliminarea acestora din toate contractele in executare incheiate intre profesionistul in cauza si consumatori. Tribunalul Bucuresti a decis Vodafone sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de acelasi tip, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale. Totodata, instanta a amendat operatorul cu 200 lei pentru incalcarea prevederilor articolului 1, aliniatul 3 din Legea 193/2000, care interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

Potrivit sentintei din 20 noiembrie, Vodafone Romania va elimina din contracte obligatia clientului de a plati “o despagubire in cazul incetarii contractului inainte de expirarea duratei minime contractuale (…)” si paragrafele conform carora clientul declara, la incheierea contractului, ca “a citit, a inteles si a acceptat clauzele cuprinse contract”. De asemenea, operatorul va elimina prevederile din contract care fac referire la modul de calcul al prejudiciului cauzat, care ia in calcul o suma exprimata in euro, durata minima contractuala si numarul de luni ramase pana la expirarea duratei minime contractuale. In plus, viitoatele contracte ale operatorului nu vor mai face referire la plata de catre client a unei despagubiri atunci cand acesta va dori sa utilizeze o extraoptiune lunara de Internet pe Mobil in roaming cu valoare in euro mai mica inainte de expirarea perioadei minime contractuale.

Conditiile de reziliere a contractelor Vodafone

In prezent, un client Vodafone poate solicita incetarea prezentului contract printr-o notificare adresata Vodafone, cu minim 30 de zile inainte de data la care doreste incetarea contractului. Notificarea trebuie sa ia forma unei scrisori recomandate cu confirmare de primire. Contractul va fi incetat la data /in termenul mentionat in cuprinsul cererii de incetare au in termen de de 30 de zile de la primirea cererii scrise de incetare de catre Vodafone. La incetarea contractului si dezactivarea cartelei SIM, clientul se obliga sa achite toate datoriile catre Vodafone, precum si justa despagubire pentru incetarea contractului inainte de termen (daca este cazul).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img