marți, 23 aprilie, 2024

Vom avea alimente de aceeasi calitate ca in vest

Distribuie:

Publicat:

Comisia Europeana va oferi statelor membre asistenta legala pentru a putea rezolva problema produselor alimentare mai slabe calitativ din Estul Europei. Mai mult, se vor oferi si fonduri pentru ca pe tot teritoriul Uniunii Europene bauturile si alimentele sa aiba aceeasi calitate.

Vera Jourová, specialist in domeniul justitiei in cadrul Comisiei Europene, a spus ca evidenta arata  ca legislatia cu privire la drepturile consumatorilor a fost incalcata si de aceea este nevoie ca statele membre sa fie incurajate sa ia act impotriva celor care perpetueaza aceasta stare de fapt.

Mai multe companii din industria alimentara si nu numai au fost acuzate de oficialii de la Bruxelles ca vand produse fabricate sub acelasi brand de calitate superioara in vestul Europei, iar pe pietele din est schimba reteta ajungandu-se la marfuri de calitate indoielnica. Cum era de asteptat, companiile au negat ca induc consumatorii in eroare, dand vina tot pe ei. Justificarea multinationalelor este ca si-au adaptat ingredientele in functie de preferintele locale. Totusi, Jourová spune ca Hipp a recunoscut si a si luat masuri relansandu-si produsele astfel incat sa respecte aceleasi standarde peste tot.

Comisarul european a declarat ca din punctul ei de vedere este si o datorie a consumatorilor care ar trebui sa boicoteze brandurile care incearca-i pacaleasca. ”Sa aduci la raft produse ambalate identic, dar care in interior sunt diferite este incorect si induce in eroare consumatorul”, a spus  Jourová. Mai mult, din punctul ei de vedere aceasta situatie este una care demonstreaza clar ca problemele se pot rezolva doar daca autoritatile din toate statele membre se aliaza impotriva celor care incalca legea, mai ales ca nu este o practica noua.

Ghidul elaborat de Comisia Europeana ofera argumente legale prin care statele membre pot lupta impotriva companiilor care incalca regulamentele ce privesc alimentele. Ghidul ofera si cazuri concrete care pot fi sursa de inspiratie. De asemenea, vor sa ajute la aplicarea temeinica a Directivei privind practicile comerciale neloiale, care presupune printre altele ca este interzis ca produse diferite sa fie ambalate si etichetate identic. Fiecare tara membra UE va primi 1 milion de euro pentru a rezolva aceasta problema.

De partea cealalta a baricadei este Fred Roeder, director la Consumer Choice Center, o organizatie care militeaza impotriva acestor reguli, spunand ca autoritatile de la Bruxelles raspund la vocile partidelor populiste din Europa de est. ”Nimeni nu forteaza pe nimeni sa cumpere un anumite brand. Fiecare consumator este liber sa se indrepte catre alte branduri daca constata ca unul nu este in regula”, a spus el. Mai mult, Roeder crede ca uniformizarea gusturilor va duce la pierderea identitatii culinare si a diversitatii din fiecare tara UE. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img