vineri, 29 martie, 2024

Vopseaua de par creste riscul de cancer de san? Descopera rezultatele celui mai nou studiu

Distribuie:

Publicat:

Vopseaua de par ne da posibilitatea sa ne schimbam aspectul fizic, dar substantele din compozitia acesteia iti pot afecta organismul. Legatura dintre cancerul de san si vopseaua de par a fost investigata in mai multe cercetari, iar rezultatele au fost impartite. Cel mai recent studiu pe aceasta tema are niste concluzii alarmante.

Daca vopseaua de par face parte din arsenalul tau de infrumusetare, acest articol s-ar putea sa te puna serios pe ganduri. Un studiu recent a investigat legaturile dintre vopseaua de par permanenta, produsele de indreptat parul si cancerul de san. Rezultatele sunt ingrijoratoare.

Potrivit statisticilor, cancerul de san afecteaza aproximativ 1 din 8. Desi incidenta acestui cancer era in trecut mai mare la femeile caucaziene decat la cele culoare, rata in randul celor din urma a crescut. Astazi, incindenta
cancerului de san este aproximativ similara. Cu toate acestea, potrivit autorilor noului studiu: „Femeile de culoare au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu subtipuri tumorale agresive si de a muri dupa un diagnostic de cancer de san”.

Vopseaua de par si cancerul de san

Oamenii de stiinta lucreaza la reducerea tuturor factorilor de risc asociati cu cancerul de san. Ei vor sa inteleaga de ce apar diferentele legate de rasa. Studiul, care a aparut in Jurnalul International al Cancerului, se concentreaza pe produsele pentru par. Mai exact, cercetatorii au investigat vopseaua de par si produsele chimice de indreptare a parului.

De-a lungul anilor, o serie de studii au sugerat rolul potential al produselor pentru par in cancer. Potrivit autorilor studiului, „produsele pentru par contin peste 5.000 de substante chimice, inclusiv unele cu proprietati mutagene si care afecteaza endocrinele”. Studii mai vechi au aratat ca anumite substante chimice din vopseaua de par pot induce tumori in glandele mamare ale sobolanilor. Cu toate acestea, studiile care au cautat o asociere intre produsele pentru par si cancerul de san in populatiile umane au produs rezultate inconsistente.

Autorii recentei cercetari au evaluat un aspect nou. Au decis sa includa produsele de indreptare a parului in analiza lor, deoarece studiile anterioare le-au ignorat in mare parte. Este important pentru ca aceste substante chimice de indreptare „sunt utilizate cu precadere de femeile de origine africana”. Intrucat ingredientele produselor pentru par tind sa varieze in functie de persoanele carora li se adreseaza, autorii s-au intrebat daca acest lucru ar putea juca un rol in incindenta cancerului de san.

Riscul de cancer de san creste cu 60%

Pentru a investiga, cercetatorii au preluat date din Studiul Sora. Au avut la dispozitie informatii de la 50.884 femei cu varste cuprinse intre 35 si 74 de ani. Oamenii de stiinta au urmarit femeile in medie 8 ani. Participantii nu au avut antecedente personale de cancer de san. Insa aveau cel putin o sora cu un astfel de diagnostic.

Ei au descoperit ca femeile care au folosit vopsea de par in mod regulat in cele 12 luni inainte de a se inscrie in studiu au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san. Atunci cand au evaluat vopseaua de par permanenta au descoperit ca femeile care au utilizat astfel de produse la fiecare 5-8 saptamani sau mai mult aveau un risc crescut de cancer de san. In randul femeilor albe, riscul a crescut cu 8%. In randul femeilor de culoare, riscul a crescut cu 60%. Autorii studiului nu au gasit legaturi semnificative intre cancerul de san si utilizarea colorantilor semipermanenti sau temporari.

Cand au analizat produsele de indreptare a parului, au ajuns la concluzia ca femeile care le-au folosit la fiecare 5-8 saptamani sau mai mult aveau un risc crescut cu 30% de cancer de san. In acest caz, nu au existat diferente
semnificative intre femeile albe si cele de culoare. Asta desi femeile de culoare par sa foloseasca mai des acesteproduse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img