joi, 28 martie, 2024

Vremea extrema pune stapanire pe Europa: de la inundatii, la temperaturi record: Cod ROSU de canicula in noua tari

Distribuie:

Publicat:

Meteorologii au emis avertizare cod rosu de canicula pentru joi si vineri, in noua state din Europa: Italia, Polonia, Ungaria, Bosnia si Hertegovina, Elvetia, Croatia, Muntenegru, Serbia si Slovenia. Temperaturile vor depasi 40 de grade Celsius.

Austria, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Republica Moldova, Macedonia si Slovacia sunt vizate, in acelasi interval de timp, de o avertizare cod portocaliu de temperaturi ridicate.
Si Romania este sub cod rosu, vineri si sambata, in jumatatea de vest, in estul regiunii fiind in vigoare un cod portocaliu de canicula. Sunt anuntate temperaturi de pana la 42 de grade.
Ministerul Afacerilor Externe a emis avertizari de temperaturi ridicate pentru inceputul lunii august in mai multe state europene, printre care Ungaria, Italia, Serbia si Croatia.

Mai multe judete din Ungaria se confrunta, incepand de marti dimineata, cu un cod rosu de canicula. Acestea sunt Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok si Békés. In restul tarii este in vigoare o avertizare cod portocaliu de canicula. Cetatenii romani sunt sfatuiti sa evite expunerea directa la soare, in special la orele amiezii, si sa aiba la dispozitie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzatoare. Autoritatile ungare au anuntat ca este de asteptat ca situatia sa se permanentizeze in prima decada a lunii august.
Prima saptamana din august aduce temperaturi foarte ridicate si in Italia. In regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata si Puglia temperaturile vor depasi 40 de grade.
“Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Italia ca prognozele meteorologice indica o crestere semnificativa a temperaturilor, peste media caracteristica acestei perioade, indeosebi in prima saptamana a lunii august 2017. Astfel, temperaturile vor depasi 40 de grade in urmatoarele zile, in regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata si Puglia. Temperaturi foarte ridicate se vor inregistra, de asemenea, in Toscana, Umbria, Marche, Campania, Friuli Venezia Giulia si Veneto. In aceste conditii, regiunile din centrul si sudul Italiei se confrunta cu un risc sporit de incendii de vegetatie si cu seceta”, precizeaza MAE.
MAE recomanda cetatenilor romani sa consulte site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/, pentru informatii cu privire la starea vremii, actualizate in permanenta.
In intervalul 1-4 august sunt anuntate temperaturi extreme si in Serbia, unde meteorologii au instituit cod rosu de canicula. Avertizare de canicula este pana pe 7 august si in Muntenegru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img