vineri, 26 aprilie, 2024

Zacusca din comert: una din trei contine zahar adaugat

Distribuie:

Publicat:

Asociatia Pro Consumatori a analizat continutul a 55 de marci de zacusca cu ciuperci, vinete, fasole, taraneasca, macedoneana, clasica sau cu peste, comercializate in magazine, iar rezultatul studiului arata ca una din trei contine zahar adaugat. ”In alegerea unei zacuste trebuie sa plecam de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca DE ciuperci nu este acelasi lucru cu zacusca CU ciuperci. Foarte multi consumatori nu sunt atenti la aceasta diferenta data de sensul semantic al cuvintelor. In zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie sa fie ciupercile, in proportia cea mai mare, de cel putin 40%. Din pacate, una din 10 zacuste pe baza de ciuperci are denumire inselatoare care nu respecta regula de mai sus. La zacustele cu ciuperci, proportia acestei legume variaza intre 5% si 35%”, spune Costel Stanciu, presedintele APC.

Incontestabil este faptul ca cea mai buna zacusa de ciuperci este cea facuta in casa: Un alt obiectiv in analiza continutului zacustelor din comert a fost legata de informatiile nutritionale. Studiul prezinta o valoare energetica per 100 grame produs care variaza intre 80 kcal si 134,47 kcal la zacusca de sau cu ciuperci, in timp ce la zacusca de sau cu vinete variaza intre 65 kcal si 137,56 kcal per 100 grame zacusca. Cantitatea de proteine per 100 grame produs variaza intre 1 gram si 6,37 grame, iar cea de zahar adaugat variaza intre 0,5 grame si 9,60 grame per 100 grame zacusca.

”Produsele analizate au un continut ridicat de sare, care variaza intre 0,35 grame si 1,4 grame/per 100 grame de zacusca de/cu ciuperci, in timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variaza intre 1,07 grame si 1,5 grame”, arata studiul.

”Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si au un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care si-l procura dintr-o lingurita rasa de sare (6 grame)”, mentioneaza sursa citata.

Asociatia Pro Consumatori, fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania – APC Romania, infiintata in anul 1990, este o organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img