vineri, 29 martie, 2024

Zaharul hraneste cancerul? Adevarat sau fals?

Distribuie:

Publicat:

Dupa bolile cardiovasculare, cancerul provoaca cele mai multe decese. Depistarea si tratamentul precoce maresc sansele de supravietuire ale pacientilor. In ciuda progreselor medicinei, cuvantul „cancer“ ii sperie inca pe foarte multi pacienti. Stilul de viata dezechilibrat mareste riscul de cancer, potrivit prof. dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog la Spitalul Acibadem. Acesta a vorbit despre un aliment extrem de controversat in aparitia cancerului si anume zaharul. La ora actuala, informatiile despre diversele tipuri de afectiuni maligne sunt disponibile pe Internet. Insa acestea trebuie acceptate cu discernamant, numai din surse care au sustinerea expertilor oncologi. In plus, medicii spun ca terapiile in cancer sunt de multe ori personalizate si ca nu functioneaza la fel in toate cazurile. De asemenea, medicii atrag atentia asupra orientarii pacientilor catre terapiile naturiste, care nu au suport stiintific. La fel sunt si deciziile in privinta anumitor obiceiuri alimentare. 

„Cel mai controversat aliment este zaharul, si chiar s-a vehiculat o teorie cum ca anumite celule, in special cele maligne, extrag mai usor zaharul din sange. De aceea, s-a crezut ca daca o persoana cu cancer consuma zahar, acesta va hrani tumoarea. Dar acest lucru nu este corect, in realitate, nu se intampla asa. E un concept care a fost descris acum 100 de ani, dar nu inseamna ca zaharul hraneste celulele maligne. Acest lucru nu este dovedit stiintific. Dar excesul de zahar are un alt efect nociv: este vorba de ingrasare, care duce la sedentarism. Şi meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucram in fata computerului multe ore si facem din ce in ce mai putina miscare. Iar stiinta a dovedit de aceasta data ca miscarea poate contribui la reducerea riscului de cancer si in general, la o sanatate mai buna pe termen lung. O persoana in forma este una sanatoasa, la care toate sistemele si organele functioneaza bine“, spune prof. dr. Mustafa Bozkurt.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o treime dintre decesele prin cancer apar pe fondul excesului ponderal, a consumului redus de legume si fructe, a sedentarismului, fumatului si a excesului de alcool. In aceste conditii, adoptarea obiceiurilor sanatoase dovedite ca fiind eficace in preventia cancerelor este recomandarea numarul 1 a medicilor oncologi. „Nu ne putem baza doar pe renuntarea la zahar. Cea mai buna dieta este cea mediteraneana: se bazeaza pe legume, fructe, peste, ulei de masline. Persoanele care locuiesc in baziul Mediteranei sunt longevive. O vreme, s-a crezut ca o carenta de vitamina D poate avea un impact negativ asupra sanatatii oaselor si poate fi legata de un risc mai crescut de cancer de colon, dar studiile nu au dovedit acest lucru“, conchide expertul. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img