vineri, 19 aprilie, 2024

Zaharul hraneste cancerul de pancreas

Distribuie:

Publicat:

Consumat in cantitati prea mari, zaharul conduce in mod evident la cresterea greutatii corporale. Or, obezitatea este unul dintre factorii de risc ai cancerului. Oamenii de stiinta au descoperit insa o legatura directa intre consumul excesiv de zahar si cancer.

Mecanismul este urmatorul: zaharul antreneaza secretia de insulina, un hormon produs de pancreas pentru a regla nivelul glicemiei. Numai ca un nivel crescut de insulina pe termen lung poate stimula inmultirea celulelor canceroase. Aceasta insulina antreneaza de asemenea secretia de catre ficat a unui alt hormon (IGF1 – Insuline Growth Factor), care actioneaza la randul sau ca un factor de crestere pentru celulele canceroase.

Explicatiile stiintifice pot parea destul de dificil de inteles, dar concluzia cercetatorilor este cat se poate de clara: „Ideal este sa evitati dulciurile (prajituri, biscuiti, sucuri), dar si dulciurile rafinate care contin fructoza, un agent de indulcire ieftin de care producatorii industriali uzeaza si abuzeaza. Or, numeroase studii au aratat ca siropul de glucoza-fructoza favorizeaza cresterea celulelor canceroase ale pancreasului, hranindu-le efectiv”, informeaza adevarul.ro, care citeaza topsante.com.

Aspartamul nu este nicidecum o solutie sanatoasa. Controversele privind aspartamul au existat insa de la punerea acestui indulcitor pe piata. Dezbaterea a fost reaprinsa in 2011, cand un studiu al Institutului Ramazzini (Italia) a aratat ca aspartamul a indus cancerul la rozatoarele care au fost expuse cronic la acest indulcitor.  In opinia doctorului Laurent Chevallier, nutritionist, „este mai intelept sa evitam aspartamul, cu atat mai mult cu cat nu aduce niciun beneficiu nutritional si intretine gustul pentru dulce”.

La randul sau, profesorul Michel Crepin, citat de topsante.com, spune despre stevia, un indulcitor natural utilizat in mod traditional in America de Sud, ca „este un agent de indulcire interesant, deoarece are un indice glicemic 0 si nu este metabolizat de organismul nostru”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img