vineri, 19 aprilie, 2024

Zece lucruri pe care le poti invata calatorind in alte tari

Distribuie:

Publicat:

Cateodata ne este usor sa emitem opinii din confortul caselor noastre despre locuri in care nu am fost, opinii bazate doar pe informatii gasite pe internet. Insa odata ce te aventurezi in lume, toate argumentele iti sunt demontate si descoperi ca lucrurile nu stau chiar asa cum credeai. Intr-un articol intrepidtravel.com, autorul Chris Mitchell impartaseste lucrurile pe care le-a invatat din cele 75 de tari pe care le-a vizitat, pe care le poti lua in considerare in momentul in care te hotarasti ca e cazul sa-ti iei o vacanta:

1. Calatoritul nu trebuie sa fie scump

Ne-am format ideea conform careia calatoriile sunt scumpe si cauzeaza o gaura in finantele proprii, insa lucrurile nu stau chiar asa. Daca iti bugetezi calatoritul ca prioritate in economii si nu ca pe ceva pe care l-ai putea face daca se intampla sa ramai cu bani la final de luna, poti sa bifezi cateva destinatii pe an. Ai toata viata la dispozitie sa faci bani, insa un timp limitat pentru a calatori in alte tari. Incearca sa economisesti bani doar pentru calatorii, sa vanezi cele mai bune oferte si sa iti planfici bugetul din timp.

2. Trebuie sa incerci gastronomia fiecarei tari vizitate

Degeaba iesi vineri seara in oras la un restaurant italian, mexican sau grecesc, nimic nu se compara cu experienta incercarii bucatariei specifice tarii respective atunci cand esti in vacanta. Chiar daca spui ca nu iti place mancarea dintr-o anumita tara, trebuie sa incerci cat mai multe feluri si cu siguranta ai sa gasesti cel putin unul care sa iti incante papilele gustative. Sa incerci mancarea unei tari nu este doar despre a “gusta” specificul ei, ci despre aventura in sine, despre a descoperi destinatia, despre a invatat cat mai multe despre istoria si cultura locala.

3. Nu-ti poti intelege natiunea pana nu o parasesti

Nu stii ce inseamna sa fii de o anumita nationalitate pana nu-ti parasesti tara. In afara granitelor, inveti cum iti este perceputa tara de restul lumii si ajungi sa iti temperezi parerile. Sunt atatea puncte de vedere diferite in ceea ce priveste educatia, sanatatea, transportul si altele incat sa te expui la cat mai multe culturi si societati te ajuta sa iti intelegi tara si natiunea.

4. Sa inveti limba fiecarei tari poate face o mare diferenta

Sa inveti limba sau macar cateva cuvinte din vocabularul unei tari iti ofera de asemenea o noua perspectiva asupra istoriei si culturii respective. Mai mult, acest lucru te poate ajuta atunci cand negociezi cu comerciantii, taximetristii sau chiar localnicii din zonele respective pentru a te asigura ca nu esti taxat prea mult pentru un anumit serviciu sau produs. De altfel, e o experienta in sine sa stii cat mai multe limbi straine sau macar sa poti sa saluti sau sa faci urari in cat mai multe forme posibile.

5. Viziteaza locuri despre care nu stii prea multe

Chiar daca nu vrem sa recunoastem, istoria se concentreaza in primul rand pe locatiile cheie, pe “marile puteri turistice”. Dintr-o perspectiva turistica, asta iti ofera o oportunitate incredibila: de ce sa vizitezi aceleasi locuri intens promovate cand poti descoperi alte destinatii turistice? Fara idei preconcepute despre cum arata sau cum ar putea fi un loc, ajungi sa calatoresti sa intelegi concret cum este acel loc.

6. Nu trebuie sa te gandesti prea mult la planificare

Este bine sa te pregatesti pentru a explora o alta tara, insa asta nu inseamna ca trebuie sa devii acel turist care cumpara toate ghidurile si hartile. Incearca sa te documentezi cat mai bine cu privire la rute si destinatii, insa pastreaza si o anumita doza de mister si de surprindere ca sa ajungi sa te bucuri cat mai mult de locatia respectiva.

7. Captureaza momente, dar nu uita sa le traiesti

Traim intr-o epoca in care simtim nevoia de validare constanta din partea celorlalti si facem acest lucru aratand celorlalti ce vizitam. Insa cand vine vorba de calatorit, multi uitam ca nu este vorba despre a vedea sau de a arata celorlalti, ci este vorba despre a trai acea experienta. Asa ca incearca sa lasi jos telefonul sau camera, renunta sa fotografiezi absolut tot, traieste clipa si apoi imortalizeaz-o. Fara aparatul foto!

8. Oamenii pe care ii intalnesti iti vor schimba viata

Pe langa peisaje si obiective turistice, locurile sunt, in primul rand, despre oameni. In fiecare calatorie poti intalni persoane care isi pot lasa amprenta asupra ta, mai mult sau mai putin. Fii receptiv si dornic de a le intelege cultura si odata trecut acest prag, vei vedea ca dincolo de diferentele culturale, lingvistice sau religioase, suntem oameni si empatizam unii cu altii.

9. Dezorientarea poate fi frumoasa

De cate ori nu te-ai ratacit intr-un oras strain si te-ai panicat ca nu respecti traseul si rutele prestabilite? Dar de cate ori ai nimerit intr-un loc superb, in care nu ai fi ajuns daca nu te rataceai? Cateodata e bine sa lasi garda jos si, implicit, hartile, sa iei la pas orasul si sa te lasi surprins de ceea ce descoperi.

10. Calatoritul face lumea un loc mai interesant

Calatoritul nu este doar despre experientele pe care le avem atunci cand ne parasim tara si vizitam o locatie straina; este despre experientele pe care le aducem cu noi cand ne intoarcem: memorii, experiente de viata, know-how, totul isi pune amprenta asupra ta si a celor din jur in feluri in care nu ne-am fi imaginat niciodata. Si asta face ca lumea sa devina un loc din ce in ce mai interesant.

sursa: wall-street.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img