miercuri, 24 aprilie, 2024

Zeci de mii de vasluieni nu au o asigurare medicala.Vezi motivele

Distribuie:

Publicat:

Daca maine s-ar imbolnavi, 75.000 de locuitori ai judetului ar trebui sa plateasca serviciile medicale. Motivul este lipsa asigurarii medicale pe care unii refuza sa o achite, iar altii nu pot sa o acopere pentru ca nu au bani. Oamenii sustin ca toate contributiile la sanatate sunt inutile atat timp cat in spitale esti nevoit sa cumperi medicamente

Zeci de mii de vasluieni lipsesc din evidentele Casei Judetene aAsigurarilor de Sanatate (CJAS). Este vorba despre cei care nu mai au niciun venit sau nu isi declara sumele incasate lunar si pentru care statul nu opreste contributia la fondul de sanatate. „Exista o diferenta cam de 75.000 de persoane care nu se mai regasesc in baza noastra de date. Multi dintre ei nu au niciun venit si nu se incadreaza in nicio categorie. Unii nu au avut nevoie niciodata de medic si din acest motiv nu au venit si pe la noi. Sunt multi vasluieni care figureaza si pe listele medicilor de familie ca neasigurati”, se arata in rapoartele Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Vaslui. Vasluienii care nu au asigurare spun ca vinovat este sistemul, pe de o parte, apoi criza, care nu le lasa nici macar bani de mancare, daramite de contributii bugetare. Apoi, asigurat ori nu, tot platesti cand ajungi la spital fiindca fara o atentie nu se uita nimeni la tine. „Dai o groaza de bani la sanatate si daca, fereasca Dumnezeu, ajungi in spital nu se uita nimeni la tine daca nu cotizezi. Asa macar nu le dai niciun ban si stii una si buna: cand te duci la spital platesti pentru ce iti fac si cum te trateaza. astia din sanatate se tot plang ca nu au bani, ca nu cotizeaza lumea, dar de ce nu spun unde se duc si banii celor care au platit o viata si nu beneficiaza de nimic? Sotul meu a platit toata viata si s-a stins in trei saptamani. Ce s-a facut cu toti banii pe care i-a dat? A luat doar trei retete intr-o viata de om”, s-a plans vasluianca Anica Bucur.

In caz de probleme medicale, cei care nu sunt asigurati platesc orice interventie medicala sau zilele de spitalizare si nu beneficiaza de pachetul minim de baza. Potrivit ultimului recensamant, judetul Vaslui are o populatie de 393.340 de persoane, ceea ce inseamna ca aproape 20% dintre locuitori nu au asigurare de sanatate. Plata asigurarilor sociale de stat devine obligatorie chiar si pentru cei care nu au venituri. Un articol din noul Cod fiscal introduce o contributie obligatorie de 5,5% din salariul minim pe economie aplicabila inclusiv somerilor care nu mai primesc indemnizatie sau acelor persoane care nu sunt angajate, cum sunt cele din mediul rural.

Masura se va aplica din 2016, iar in conditiile in care salariul minim va fi majorat in doua etape pentru a ajunge la 1.200 de lei la mijlocul lui 2016, contributia pentru anul viitor ar ajunge la 767 de lei. Sunt exceptati de la plata minorii, studentii de pana la 26 de ani sau persoanele care au in familie un angajat. La noi in judet statisticile arata ca doi oameni din trei nu au loc de munca si traiesc din ajutoare sociale. Peste 5 milioane de lei sunt cheltuiti lunar numai judet pentru persoanele asistate social. 25.000 oameni traiesc doar din ajutoarele de la stat, iar alti 20.000 – copii, batrani si persoane cu dizabilitati – sunt inclusi in sistemul de asistenta sociala. Lor li se adauga alti trei mii de someri care primesc indemnizatie. Asa arata judetul Vaslui in cifre. Mii de persoane fara loc de munca, ajutate de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img