News Flash:

Zeci de vasluieni internati cu boli diareice

11 Iulie 2013
947 Vizualizari | 0 Comentarii
urgente vaslui
Odata cu instalarea sezonului cald, Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui a inceput sa monitorizeze saptamanal cazurile de boala diareica acuta (BDA). Potrivit datelor oferite de spitale si de medicii de familie, doar in prima saptamana din luna iulie s-au inregistrat 56 de cazuri de BDA, din care 46 spitalizate. Ponderea cea mai mare a cazurilor internate s-a inregistrat la grupa de varsta 15-64 ani, cu cazuri 16 semnalate, dar si la grupa de varsta 0 -1 an, cu 15 cazuri spitalizate.

Foarte multi dintre pacientii cu afectiuni digestive sunt victime ale alimentatiei. “Cazuistica din aceastra perioada este specifica fiecarui sezon estival. in primul rand, sunt foarte multe cazuri de boli diareice acute si de enterocolite, datorate mai ales unei alimentatii in care parintii dau copiilor dulciuri in exces, dar si tot felul de produse din comert, de genul chipsuri, racoritoare acidulate. O alta cauza este data de consumul alimentelor pastrate in conditii improprii”, spune un medic din cadrul Sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. “Avand in vedere faptul ca ne aflam in sezon cald, DSP Vaslui a inceput supravegherea bolii diareice acute si a holerei. in cadrul acestei supravegheri, se monitorizeaza saptamanal incident a bolii diareice acute in vederea depistarii in timp util a cazurilor de BDA si identificarea etiologiei in vederea analizarii sindromului diareic si cunoas- terea rezistentei la antibiotice, precum si depistarea rapida a cazurilor sporadice suspecte de holera”, precizeaza Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Pentru a preveni imbolnavirile prin BDA, reprezentantii sanatatii vasluiene reamintesc populatiei si masurile de igiena ce necesita a fi respectate. “Aprovizionarea cu apa potabila trebuie sa se faca exclusiv din surse autorizate si verificate periodic prin analize de laborator. Nu trebuie neglijata spalarea insistenta a mainilor cu apa si sapun dupa fiecare utilizare a toaletei inainte de a manipula produse alimentare si inainte de fiecare masa, dar si spalarea fructelor si legumelor la jet abundent de apa potabila. Recipientele cu apa utilizata pentru consum uman trebuie sa se acopere de fiecare data cu un capac curat si trebuie acordata o atentie deosebita apei folosita la prepararea alimentelor pentru copii. Se recomanda fierberea apei in cazul in care exista indoieli asupra calitatii surselor de apa potabila ce sunt folosite pentru consumul uman si prepararea alimentelor. Produsele alimentare perisabile trebuie pastrate la frigider si nu se vor pastra alaturat produsele prelucrate termic de cele care se consuma neprelucrate termic. Recomandam ca toate fructele si legumele sa fie spalate si sterse cu un prosop curat anterior depozitarii lor in frigider si evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate”, a mai precizat Mihaela Vlada. in cazul alterarii starii de sanatate, medicii recomanda evitarea automedicatiei si prezentarea la medic in vederea acordarii asistentei medicale de specialitate.

dsp vaslui spital vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1060 (s) | 36 queries | Mysql time :0.017930 (s)