vineri, 26 aprilie, 2024

Zgomote in urechi? Tinitusul poate semnala un tip de cancer rar

Distribuie:

Publicat:

Auziti zgomote in urechi? Ati putea risca un tip de cancer mai rar. Simptomele cancerului sunt foarte variate si ele depind de locul in care boala s-a format si s-a raspandit in organism. Fiti atenti la tinitus pentru ca, in unele situatii, nu sunt doar simple zgomote in ureche.

Auzind anumite zgomote in urechi, poate fi semnul de avertizare al unui tip rar de cancer, de aceea este important sa discutati cu medicul dumneavoastra de familie daca acesta persista. Cancerul este un termen care defineste afectiuni maligne in care celule anormale se multiplica intr-un mod necontrolat si continuu. Ele pot sa invadeze tesuturile sanatoase din jur.

Celulele anormale provin din orice tesut al organismului uman si pot sa apara oriunde in corp. Rezultatele supravietuirii depind foarte mult de tipul si stadiul cancerului. Recunoasterea semnelor de avertizare este esentiala pentru imbunatatirea rezultatelor.

Zgomote in urechi, semn de cancer

Un simptom legat de auz este asociat cu un tip rar de cancer. Daca auziti zgomote in urechi, s-ar putea ca aceasta sa semnaleze un cancer nazofaringian. Tinitusul sau acufena reprezinta un zgomot care se poate auzi in urechi sau „in cap”. Sunetele percepute provin din interiorul corpului, mai degraba decat dintr-o sursa exterioara.

Cancerul nazofaringian este un tip rar de cancer care afecteaza zona de legatura din spatele nasului si a gurii (faringe). Nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care afecteaza si gatul, precum cancerul laringian si cancerul esofagian. Pe langa zgomote in urechi, persoanele cu cancer nazofaringian pot observa pierderea auzului (de obicei numai intr-o ureche), sangerari nazale. Alte semne: obstructie nazala (adesea, primul semn al bolii), congestie nazala persistenta, rinoree, disfagie.

Adesea este dificil sa recunosti cancerul nazofaringian, deoarece simptomele sunt similare cu alte afectiuni, mai putin grave. De asemenea, dupa cum subliniaza specialiatii, multe persoane cu cancer nazofaringian nu au niciun simptom pana cand boala nu ajunge la un stadiu avansat. Consultati medicul de familie daca prezentati simptome ingrijoratoare, in special daca nu se amelioreaza dupa cateva saptamani. Este foarte putin probabil sa fie cauzate de cancerul nazofaringian, dar este mai bine sa le verificati.

Cine este in pericol

Cauza exacta a acestui cancer rar nu se cunoaste cu exactitate. O serie de factori va pot creste riscul de a dezvolta afectiunea. Dieta va poate influenta acest risc, de exemplu, ceea ce poate explica de ce este mai frecvent in anumite parti din Asia si Africa de Nord decat in ​​Europa. Dupa cum a explicat Cancer Research Marea Britanie: „Dietele cu un continut ridicat de saruri in carne si peste sau alimente murate sunt mai frecvente in unele dintre aceste locuri. Aceste alimente pot fi foarte bogate in nitrati si nitriti, care reactioneaza cu proteine ​​pentru a forma nitrozamine. Aceste substante chimice pot deteriora ADN-ul”.

Studiile au aratat ca populatia din China sau cei cu origini chineze care traiesc in Marea Britanie, au rate mai mari de cancer nazofaringian decat alte grupuri etnice. Aceasta ar putea fi consecinta dietei lor. Exista, de asemenea, unele dovezi ca consumul multor fructe si legume ar putea scadea riscul de cancer nazofaringian.

Alti factori de risc: expunerea la virusul Epstein-Barr, papiloma uman (HPV), istoric familial, expunerea regulata la praful de lemn de esenta tare. De aproximativ trei ori mai multi barbati decat femei sunt diagnosticati cu cancer nazofaringian. Varsta medie la diagnostic este de aproximativ 50 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img