sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Zi de mare sarbatoare crestina: Sfantul Nicolae – ocrotitorul copiilor sarmani, al marinarilor, al fetelor fara zestre

Distribuie:

Publicat:

Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendarul ortodox, este praznuit la 6 decembrie. Sfanta Biserica il numeste "placut si facator de minuni", primul aparator dupa Preacurata Fecioara Maria.

Sfantul Ierarh Nicolae este iubit si asteptat cu nerabdare de toti oamenii si s-a evidentiat prin bunatatea deosebita fata de cei sarmani, ajutator al familiilor numeroase, aparator al celor oropsiti si asupriti si calauzitor pentru cei care se afla in calatorie. Statisticile arata ca peste un milion de romani poarta numele de Nicolae ori diminutive ale acestuia.

Poporul roman are mare evlavie fata de Sfantul Nicolae. Potrivit traditiei, Sfântul Nicolae s-a nascut în secolul IV, în provincia Lichia, orasul Patara (Turcia). Parintii au fost oameni înstariti, dar si foarte credinciosi. Si-au dorit mult un copil. Si Dumnezeu le-a daruit unul, a fost singurul. A învatat viata duhovniceasca de la unchiul sau, Nicolae, episcopul Patarelor. Ramas orfan devreme, Sfântul Nicolae si-a împartit averea mostenita fara sa pastreze nimic.

In fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie sa lustruiasca ghetutele sau cizmulitele lor, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti.

Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa îi atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Minunile savârsite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâti de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute.

De aceea Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care îsi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa îi aiba drept zestre pentru a nu ajunge sclave.

Istoria vietii Sf. Nicolae vorbeste si despre o alta minune si anume ca a izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe când acestia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau sa fie omorâti si au chemat pe sfânt în ajutor, i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia. Moastele Sfântului Nicolae sunt pastrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o cripta din care izvoraste mir.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img