marți, 19 martie, 2024

Zi importanta pentru Laura Codruța Kovesi !

Distribuie:

Publicat:

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, va sustine luni, la Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, interviul pentru un nou mandat la conducerea DNA.

Initial, interviul era programat pentru 24 martie, insa a fost amanat la solicitarea ministrului Justitiei, Raluca Pruna, intrucat, ca urmare a atentatelor de la Bruxelles, a participat la reuniunea Consiliului extraordinar Justitie si Afaceri Interne (JAI)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis catre CSM, pe 29 februarie, propunerea de reinvestire a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef al DNA.

Investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa se numara printre prioritatile cuprinse in proiectul de management al sefului DNA pentru un nou mandat, pus in dezbatere publica pe site-ul CSM.

“Continuarea investigatiilor importante pentru societate, a cauzelor de coruptie la nivel inalt, investigarea unor dosare complexe si un grad inalt de diversificare a cazuisticii penale trebuie sa fie prioritati in activitatea viitoare a DNA, iar procurorul-sef are un rol esential in acest proces, prin stabilirea si aplicarea unor standarde de eficienta in activitate”, se arata in proiectul Codrutei Kovesi.

Un alt obiectiv important pentru Kovesi va fi cresterea calitatii in activitatea de urmarire penala si o sustinere activa si profesionista a cauzelor in fata instantelor.

“Recuperarea prejudiciilor si confiscarea extinsa raman in continuare o prioritate in activitate, iar experienta Compartimentului de investigatii financiare va fi diseminata si la structurile teritoriale, pentru a creste gradul de recuperare a produselor infractiunii sau a prejudiciilor”, arata Kovesi.

Ea isi propune, in cazul obtinerii unui nou mandat, sa respinga in continuare orice actiune care vizeaza intimidarea sau discreditarea procurorilor.

“Atacurile din ultima perioada la adresa Justitiei si presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezinta, de fapt, o masura a succesului acestuia. Voi continua sa resping orice intentii sau actiuni care aduc atingere statutului constitutional al procurorilor directiei sau care vizeaza discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale”, afirma Kovesi.

Sefa DNA precizeaza ca are in vedere implicarea activa in dezbaterea publica a legilor cu incidenta directa asupra activitatii procurorilor.

“Voi continua propunerile de completare a legislatiei, mai ales ca unele prevederi neconstitutionale au creat in unele situatii un vid legislativ, de natura sa genereze incertitudine juridica si practica neunitara”, subliniaza Kovesi.

Potrivit acesteia, principala vulnerabilitate si, in acelasi timp, marea provocare pentru DNA este cresterea continua a volumului de activitate, printre solutiile identificate numarandu-se suplimentarea numarului de posturi de procurori si o prioritizare a dosarelor.

“Volumul de activitate din 2015 este de patru ori mai mare decat acum 10 ani si aproape dublu fata de acum cinci ani. (…) Desi procurorii au solutionat in fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de crestere a dosarelor noi a fost si mai mare, astfel incat am ajuns ca la sfarsitul anului 2015 sa avem inca de solutionat 7.102 cauze.

Ca atare, se inregistreaza anual mai multe dosare decat se pot solutiona intr-un an cu resursele existente. Acest lucru afecteaza perceptia publica legata de infaptuirea actului de justitie, de multe ori existand suspiciuni privind perioada in care s-a finalizat dosarul”, arata in proiect Kovesi.

Sefa DNA considera ca o alta solutie ar putea fi modificarea conditiilor de incheiere a acordului de recunoastere a vinovatiei, astfel incat sa fie cuprinse si fapte pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de sapte ani.

De asemenea, Kovesi sustine ca este necesara dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA prin suplimentarea resurselor umane si materiale ca urmare a deciziei CCR privind interceptarile.

Potrivit legii, procurorul-sef al DNA este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei cu avizul consultativ al CSM, pentru un mandat de trei ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img