joi, 25 aprilie, 2024

Zi ISTORICA pentru Europa! Catalonia isi declara, astazi, INDEPENDENTA – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Catalonia se afla pe punctul de a-si declara independenta joi, in toiul unei crize fara precedent, cu consecinte incalculabile, inainte ca Senatul de la Madrid sa aprobe punerea sub tutela, prevazuta vineri, a acestei regiuni spaniole, relateaza AFP. Presedintele Parlamentului catalan, separatista Carme Forcadell, a anuntat ca Adunarea sa se reuneste incepand de la ora locala 17.00 (si ora Romaniei). Ea nu a ales aceasta ora la intamplare, in contextul in care, la Madrid, o comisie senatoriala de 27 de membri incepe sa dezbata in acelasi moment pe tema suspendarii autonomiei de facto a Cataloniei, unde traiesc 16% dintre spanioli, o procedura ceruta de Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy. Senatul urmeaza sa decida – in sedinta plenara – daca ii acorda sefului Guvernului conservator, in baza articolului 155 al Constitutiei, puterea de a destitui Executvul separatist catalan, de a-i pune sub tutela politia, Parlamentul si presa publica – pe o perioada de sase luni -, in vederea organizarii unor alegeri regionale care sa porneasca totul de la zero la inceputul lui 2018. Acest vot este in principiu ca si dat, in contextul in care conservatorii dispun de o majoritate confortabila in Senat. Ei ar urma sa conteze pe sustinerea Partidului Socialist (PSOE) si a Partidului Ciudadanos (liberali) – infiintat in Catalonia impotriva independentei.

Presedintele Executivului catalan Carles Puigdemont a avertizat pe 19 octombrie ca, daca Guvenul spaniol ”continua sa impiedice dialogul si sa continue represiunea, Parlamentul Cataloniei ar putea, daca considera oportun, sa adopte o declaratie oficiala de independenta”.
Presedintele catalan si-a reunit miercuri seara, de urgenta, Cabinetul, potrivit presei catalane. Iar cotidianul La Vanguardia scria ca inclina spre ruptura, in contextul in care Executivul catalan este impartit pe aceasta tema.
IRECONCILIABILE

Catalonia, ale carei relatii cu Madridul nu au incetat sa se degradeze de sase ani, se afla in centrul celei mai grave crize politice cu care se confrunta Spania de la revenirea sa la democratie in 1977, dupa organizarea in octombrie a unui referendum de autodeterminare nerecunoscut de Madrid si interzis de justitie.

Iar cele doua tabere par de-acum ireconciliabile.

Mariano Rajoy spera ca locuitorii provinciei, impartiti aproape in doua pe tema independentei, sa le intoarca spatele separatistilor, care nu sunt sustinuti international si provoaca o plecare a unor companii, turisti si locuri de munca. Separatistii aflati la putere in Catalonia mizeaza pe sustinerea a numerosi cetateni care se simt dispretuiti de mai multi ani de Madrid si afectati de violentele politiei care au patat referendumul in care sustin ca au obtinut victoria. Ei au prevazut sa-si mobilizeze masiv sustinatorii incepand de vineri, prin intermediul puternicelor asociatii care sustin independenta  ANC si Omnium, capabile sa adune la fiecare manifestatie zeci si chiar sute de mii de sustinatori pasnici. Studentii si-au dat intalnire joi, la ora locala 12.00 (si a Romaniei) in campusurile de la BarcelonaGironaLleida si Tarragona, pentru a spune ”nu” aricolului 155 si ”da” Republicii catalane.

TUTELA

Plasarea sub tutela parea miercuri de neevitat, iar orice speranta a unui dialog intre Barcelona si Madrid a disparut. Mariano Rajoy a pus capat miercuri dimineata oricarei sperante a unui dialog cu presedintele Executivului catalan. ”Imi spuneti ca institutiile catalane au cerut dialogul si ca raspunsul meu a fost articolul 155” al Constitutiei care permite aceasta plasare sub tutela ”si este adevarat”, i-a raspuns Rajoy in Congres unui separatist catalan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img