marți, 19 martie, 2024

ZILE LIBERE 2017: Romanii ar putea avea minivacanta de PATRU ZILE in ianuarie

Distribuie:

Publicat:

Incepand din acest an ziua Unirii Principatelor Romane, cunoscuta si ca Mica Unire, 24 ianaurie va fi zi libera nelucratoare pentru toti romanii, asta dupa ce anul trecut Parlamentul a adoptat o lege in acest sens, act normativ promulgat si de seful statului Klaus Iohannis.

ZILE LIBERE 2017: Cum 24 ianuarie, cade intr-o zi de marti, guvernantii se gandesc ca este ineficient ca romanii sa mearga luni la munca, iar apoi,marti sa stea acasa.

Astfel, conform unor surse din Cabinetul Sorin Grindeanu, angajatii, in special cei din sistemul bugetar vor fi liberi si luni 23 ianuarie,urmand sa inceapa munca, miercuri 25 ianuarie.In acest fel, romanii vor avea 4 zile libere, adica week-endul 21, 22 ianurie si zilele de 23 si 24 ianuarie.

” Se analizeaza ca ziua de luni, 23 ianuarie sa fie libera in special pentru cei din sistemul de stat. Pentru cei din sistemul privat, alegerea este la latitudinea angajatorului. Este ineficient sa chemi oamenii la munca pentru o zi, iar apoi sa fie liberi.Cred ca este mai normal sa stea si luni 23 ianuarie acasa,iar miercuri 25 ianuarie sa mearrga la serviciu”, spun surse de la Palatul Victoria, pentru Libertatea.

Cele 14 ZILE LIBERE sunt urmatoarele:

Anul Nou
1 ianuarie 2017 – duminica

2 ianuarie 2017 – luni

Ziua Unirii Principatelor Romane
24 ianuarie 2017 – marti

Pastele Catolic si Pastele Ortodox
16 aprilie 2017 – duminica
17 aprilie 2017 – luni

Ziua Internationala a Muncii
1 mai 2017 – luni

Ziua Copilului
1 iunie 2017 – joi

Rusaliile
4 iunie 2017 – duminica
5 iunie 2017 – luni

Adormirea Maicii Domnului
15 august 2017 – marti

Sfantul Andrei
30 noiembrie 2017 – joi

Ziua Nationala a Romaniei
1 decembrie 2017 – vineri

Craciunul
25 decembrie 2017 – luni
26 decembrie 2017 – marti

Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internationala a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei.

Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img