marți, 16 aprilie, 2024

Ziua marmotei. Animalul prezice cand se va incheia iarna

Distribuie:

Publicat:

Traditionala Zi a marmotei, marcata in fiecare an la 2 februarie, in Statele Unite ale Americii, coincide cu Ziua ursului (Stretenia), sarbatorita in Romania, ambele avand un element comun si anume faptul ca cele doua animale, marmota si, respectiv, ursul vor prezice, in aceasta zi, vremea pentru urmatoarele sase saptamani, potrivit site-ului timeanddate.com.

Printr-un ritual care dureaza de peste 130 de ani in Punxsutawney, statul american Pennsylvania, cea mai faimoasa marmota din intreaga lume, Phil, va prezice cand se va incheia ierna in 2017. Traditia spune ca in cazul in care marmota isi vede umbra, la 2 februarie, se va speria si se va intoarce in vizuina, indicand faptul ca iarna va mai dura sase saptamani. In cazul in care nu isi va vedea umbra, primavara va incepe sa se instaleze.

Marmota este asteptata in fiecare an, de zeci si chiar sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este acelasi, an de an: grasutul rozator se trezeste in dimineata zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi si de reflectoare, in strigatele si aplauzele “auditoriului”. Membrii ai “Inner Circle”, un grup mistic care a jurat sa sustina marea traditie a Zilei marmotei, imbracati ca la carte, cu joben, frac, camasi albe si papioane il trezesc pe Phil si anunta predictia sa. Groundhog Club joaca, de asemenea, un rol important in organizarea acestei zile. In timpul anului, membrii clubului se ocupa de ingrijirea marmotei. Aceasta zi a fost celebrata in SUA pentru prima data, in 1800, sub denumirea de Punxsutawney Phil (numita dupa regele Phillip). Potrivit legendei, marmota Phil nu a gresit niciodata, din 1800, cand a facut prima demonstratie a “talentului” sau, in fata unui grup de vanatori. Din 1986, ziua a fost marcata sub denumirea Groundhog Day, potrivit site-ului groundhog.org.

Groundhog Day a devenit o sarbatoare populara in multe orase din Statelor Unite ale Americii. Manifestarile zilei au luat amploare din 1966, cand au fost transmise in direct la televiziune. Marmota este o adevarata vedeta in SUA. In 1986, Phil a calatorit la Washington pentru a se intalni cu presedinte republican Ronald Reagan. Marmota a fost invitata la emisiunea celebrei Oprah Winfrey. Se spune ca “groundhog punch” este secretul longevitatii ei.

Filmul “Groundhog Day” din 1993, in care joaca actorul de comedie Bill Murray, a facut orasul american din Pennsylvania, celebru in intreaga lume, numarul vizitatorilor in aceasta zi ajungand la 30.000.

In 2017, la 29 ianuarie, in Punxsutawney a avut loc premiera documentarului “The Guardians of Phil” realizat de Discovery Channel, avand ca subiect Groundhog Day.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img