joi, 28 martie, 2024

Ziua Nationala fara tutun – 15 noimebrie 2018

Distribuie:

Publicat:

Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in fiecare an, in a treia zi de joi din luna noiembrie, printr-o initiativa menita a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

Agentia Nationala Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, foloseste acest prilej pentru a derula activitati de informare, sensibilizare si constientizare in mediul scolar, familial si in comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun si de formare de abilitati de viata sanatoasa.

In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa, la nivelul national, activitati de sensibilizare si informare a populatiei cu privire la efectele asociate fumatului.

In acest an, mesajul este cel promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sanatate asociate consumului de tutun, avand ca tema “Tutunul distruge inimi-Alege sanatatea!”.

           Obiectivele campaniei de marcare a Zilei Nationale Fara Tutun 2018 isi propun sa sublinieze legatura dintre consumul de tutun si bolile cardiovasculare, sa creasca gradul de constientizare globala privind  riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi si pasivi si sa creeze oportunitati de promovare a sanatatii inimii, prin protejarea oamenilor, de produsele din tutun.

             In calitate de coordonator national al politicilor publice in domeniul reducerii cererii si ofertei de droguri, ANA sustine, prin demersurile sale, organismele internationale cu rol similar, motiv pentru care, si in acest an, se vor implementa, la nivel national, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, activitati de sensibilizare si informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului.

             La nivelul judetului Vaslui, campania a debutat cu activitati derulate de Centrul de     Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui la Scoala Gimnaziala „Mihail Sadoveanu” Vaslui, Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu” Vaslui, Liceul cu Program Sportiv Vaslui, Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui, Scoala Gimnaziala „Adrian Porumboiu” Munteni de Jos, unde specialistii CPECA Vaslui au desfasurat activitati de informare, educare si constientizare a  consecintelor consumului de tutun si impactul acestora asupra sanatatii populatiei. Seria activitatilor desfasurate in cadrul acestei campanii va continua la Scoala Gimnaziala „Constantin Parfene” Vaslui, Scoala Gimnaziala „Constantin Motas” Vaslui precum si la Penitenciarul Vaslui.
***
         Consumul de tutun si bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca si cauza a mortalitatii in lume, iar fumatul activ si pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzata de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca si cauza directa a bolilor cardiovasculare, dupa presiunea foarte ridicata a sangelui.
Epidemia globala a tutunului este responsabila pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumatori pasivi.
Masurile propuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt aliniate conventiei cadru privind controlul tutunului si includ:
•    Monitorizarea consumului de tutun si a politicilor de prevenire;
•    Protejarea populatiei de expunerea la fum, prin interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise, mijloace de transport in comun si la locurile de munca;
•    Oferirea de ajutor pentru renuntarea la fumat;
•    Avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de tigari, prin editarea cu design standard, incluzand elemente grafice cu privire la riscurile asupra sanatatii si implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ si pasiv;
•    Aplicarea de interdictii asupra oricaror forme de promovare a produselor din tutun;
•    Cresterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibile.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE SI CONSILIERE ANTIDROG VASLUI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img