joi, 28 martie, 2024

Ziua Sfintei Cruci , hramul municipiului Barlad

Distribuie:

Publicat:

Ziua Crucii sau Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita de crestinii ortodocsi in data de 14 septembrie. Sarbatoarea este marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox si este o zi de post negru.

Gasirea Sfintei Cruci s-a produs in urma poruncii Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita eforturile facute de Elena, la Golgota au fost gasite trei cruci. Pentru a stabili care este adevarata cruce, episcopul Macarie a poruncit ca o femeie moarta sa fie pusa pe fiecare cruce in parte. Odata ce Sfanta Cruce a Mantuitorului a fost atinsa, una dintre femei a inviat. In traditia populara, se spune ca in aceasta zi incepe cu adevarat toamna si se termina vara. Pe 14 septembrie, se spune ca trebuie sa tii post pentru bunastarea familiei si a gospodariei. In zonele rurale, se incepe culesul viei, se bat nucii si de aduna ramuri de alun din padure.

Traditia populara mai spune si ca florile de busuioc, maghiranul, cimbrul sau menta trebuie sfintite la biserica. Aceste plante pot sa aline durerile de cap si de dinti, iar busuiocul poate fi pus si in vasele cu apa pentru pasari, in perioada epidemiilor.

Nu este bine ca, de Inaltarea Sfintei Cruci, sa se manance usturoi, nuci, prune si peste. Este recomandat sa se tina post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului si a trupului.  Se mai spune ca nu trebuie sa faci alte munci, cu exceptia culesului strugurilor, al nucilor si al ramurilor de alun din padure. De asemenea, nu este bine sa omori serpii sau ganganiile, pentru ca vei fi pedepsit.

Se mai crede ca, pentru a avea noroc tot anul, trebuie sa sfintesti niste monede si sa le pastrezi in portofel, alaturi de o cruciulita. In acest mod vei avea parte de belsug si spor in munca.

Bârladul are orânduit ca zi de hram data de 14 septembrie, de Înãltarea Sfintei Cruci, când preotii din toate parohiile se roagã si slujesc pentru elevii care încep scoala, pentru oras si sãnãtatea locuitorilor sãi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img