vineri, 29 martie, 2024

Zona din Romania unde barbatii au si cate patru sotii: “Culoarea galbena a parului e semn de prosperitate”

Distribuie:

Publicat:

Dobrogea este, cu siguranta, cea mai cosmopolita dintre regiunile care formeaza Romania.. Comunitatile de turci, lipoveni, aromani au transformat zona intr-un adevarat conglomerat socio-cultural unic pentru tara noastra. In tot acest peisaj, o comunitate cu adevarat neobisnuite salasluieste in cartierul Bendea din micutul oras tulcean Babadag. Putin peste 1500 de suflete isi duc existenta in aceasta zona, insa ceea ce face ca Bendea sa fie intr-adevar un loc unic pentru plaiurile mioritice sunt obiceiurile dupa care se ghideaza de zeci de ani oamenii de aici.

Oamenii din oras i-au poreclit simplu „tigani turciti” pentru ca toti traiesc dupa reguli musulmane, credinta pe care acestia au imbratisat-o cu multe decenii in urma. Pare imposibil de crezut, dar in Bendea, barbatii au acceptul comunitatii de avea mai multe sotii, acestea fiind cumparate pe bani grei de catre familiile bogate ale comunitatii.

Cartierul functioneaza dupa reguli stricte. Cinci sefi ai unor clanuri puternice sunt cei care dicteaza directia pe care romii musulmani le urmeaza cu sfintenie. 

Cand vine vorba de casatorie lucrurile sunt total diferite fata de comunitatile obisnuite din Romania. Barbatii isi pot achizitiona pana la patru sotii, iar pretul acestora variaza intre 10.000 si 30.000 de euro, in functie de aspectul domnisoarelor. La mare cautare sunt tinerele cu parul blond. Motivul? Culoarea galbena, a aurului e semn de prosperitate, iar atunci cand mireasa beneficiaza de o astfel de culoare a podoabei capilare suma pe care trebuie sa o plateasca familia ginerelui este mult mai mare. Inutil sa va mai spunem ca fetele se casatoresc inca de la varste fragede, o tanara de 16 ani fiind considerata aproape batrana in cazul in care nu are deja sot.

Daca aveti senzatia ca mini-haremul de care se bucura barbatii comunitatii este apogeul ineditului din Bendea, va inselati. Legile cartierului permite casatoria intre veri primari, iar intr-o curte pot fi si trei case si o anexa-bucatarie in care locuiesc 50 de persoane, din care 40 sunt copii. Dintre adulti nu lucreaza niciunul. Singurul lor venit oficial este, asa cum recunosc, alocatia copiilor.

Culmea, locuintele sunt impunatoare, asa cum intalnim si in alte comunitati de romi din tara, insa ceea ce atrage atentia este faptul ca cele mai multe dintre aceste case nu beneficiaza de apa curenta sau nu sunt racordate la retele de furnizare de electricitate. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img